2010/02/05

Lägre pris ger högre efterfrågan

Magnus Andersson, CUFs ordförande gör idag ett mediautspel om att frysa ungas ingångslöner. Naturligtvis möter det motstånd men egentligen är det inget konstigt. Arbetsmarknaden är på dem flesta sätt som vilken marknad som helst och precis som om det handlar om datorer eller mjölk så ger ett lägre pris en ökad efterfrågan och ökad konsumtion.

På dagens stela arbetsmarknad vill företagen, fullt förståeligt, inte chansa när man anställer. Därför är yrkeserfarenhet en viktig del när man anställer vilket naturligtvis är helt rimligt. Vi kan jämföra med att köpa en dator. Om man väljer mellan två datorer med samma tekniska specifikationer och det ena märket är välkänt som man vet att många kompisar har, det andra har man aldrig hört talas om, vilken dator köper man?

Vill man sälja en dator med ett helt okänt märke måste man därför ha ett lägre pris jämfört med kända märken för samma tekniska specifikationer. Så fungerar det även på arbetsmarknaden. Lägg därtill att i skillnad till när man köper dator finns inga garantier eller öppet köp när man anställer.

Om det inte finns en rimlig löneskillnad mellan erfaren och oerfaren arbetskraft kommer problemen med den stora ungdomsarbetslösheten fortsätta.

Bra magnus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar