2011/10/21

Moderaterna borde anta ett tomt ideprogram

Just nu debatteras det idéprogram på moderaternas stämma, vilket jag följer via svt forum. Det är plågsamt att se moderaternas resa. Visserligen var inte det gamla moderata partiet som fanns innan Reinfeldts modeord "nya" något att hänga i julgranen men det gamla moderata partiet hade iallafall någon form av vision. Någon form av ideologi. Man hade någon form av grund som kan kallas för idé. Det nya moderata partiet varnar istället för ideologi och visioner och när idéprogram ska antas så är det omöjligt att utifrån debatten gissa vilket parti det handlar om. Man tycker att sånt som är dåligt är dåligt och att sånt som är bra är bra. Det finns i princip inget partiurskiljande över huvud taget i den debatt som nu plågar mina öron. Moderaterna borde för att visa på sina idéer, visioner och ideologiska tillhörighet anta ett tomt idéprogram.

5 kommentarer:

 1. Arbetslinjen är en ide som enbart är påbörjad. Hela vårt Svenska samhälle kan bli en start för ett nytt sätt att se på vad samhället är till för. De gamla adelsmännen lyckades få oss att tro att det bästa som finns är att konsumera. Jag tror, och som bekant många med mig, att den delaktiga producenten är en lycklig människa. Tveksamt, tycker jag, om konsumtion utan vidare syfte, enkelt nöjesliv, någonsin skänker en något annat än avkoppling från... ens arbete.

  SvaraRadera
 2. Så idén om att människor blir lyckliga av att arbeta är det som ska bygga moderaternas framtid? Och vilket parti skulle isåfall vara deras motståndare? Eller menar du att partierna ska styra människors konsumtionsmängd? eller kanske inriktning? Isåfall hoppas jag Centerpartiet blir motståndarna.

  En av få ombud på stämman som vågade kritisera Reinfeldts uttalanden om att visioner är farliga ville bestämt hävda att ett 5:e jobbskatteavdrag är bland det mest visionära som finns. Det säger en del om den ideologiska öken som moderaterna befinner sig i.

  SvaraRadera
 3. http://selander.centerpartiet.net/
  Jag är centerpartist och håller solidaritet med de som är intresserade av att utveckla en egen liten verksamhet allra högst. Det må vara på hobbybasis eller som ett litet inkomstbringande företag. När det gäller den precisering du efterfrågar så är svaret mitt att det är stor skillnad på sysselsättning och arbete. Att få tillgång till möjligheter att själv stå för en del av det vi gemensamt konsumerar ser jag som den egentliga rättigheter vi människor bör ha. Detta är inte alls klart när det gäller de olika partiernas besked. Hur man sedan tolkar arbetslinjen är som du påpekar en fråga om diskussioner. Jag tolkar den som en rätt till stöd och support från det gemensamma då man vill starta ett nytt företagande. För att ge dig den udd som du eftersträvar att nå så anser jag att det så kallade lönearbetet är på tok för högt anseende i. De värsta handlingar jag har utfört i miljöhänseende utförde jag så som ny anställd, direkt från skolan, och då som laboratorieassistent på ett företag inom byggmaterielindustrin. Vad är det för beaktansvärt med en person som tillverkar ännu en bil? Ännu en TV? Så som Centerpartist och miljöaktiv ser jag självklart arbetslinjen vara direkt kopplad till vad detta arbete leder till.

  SvaraRadera
 4. Men vad som ger lycka, vad som är ett givande arbete/företagande, vad som är beaktansvärt eller huruvida egen produktion är stimulerande är väl inga politiska frågor? Jag tycker stat och politiker ska undvika att definiera det goda livet över huvudet på människor. För mig är det en given del av centerpartiets kamp mot statlig överhet.

  Arbetslinjen är ingen ideologi, ett femte jobbskatteavdrag löser inte alla världens problem men tycks vara Reinfeldts svar på alla frågor. Moderaterna saknar, vilket syns tydligt just nu, tankar och idéer för att komma framåt. Man tycks inte ens vilja framåt utan endast administrera det som finns. Politiker som saknar dom visioner och ideologisk grund som Reinfeldt varnar för är i grunden inte politiker utan tjänstemän.

  SvaraRadera
 5. Det du skriver är, i respekt för att du nu vet att jag är Centerpartist, naturligtvis riktigt i relation till oss. Då översätter jag ordet ideologi med "åsikt" Om Reinfeldt beskrivs så från (s) är det fel. Det en (s) menar med ideologi är något jag själv också tar avstånd från. Jag erkänner ingen överhöghet till "demokrati". Jag beskriver mig alltid som federalist och kallar inte detta längre för "ideologi". Har man ett filter genom vilket man tvingar sig själv att se vardagen har man inte den närhet som god kvalitet kräver. Bilden av att världen är logisk och kan beskrivas i ett regelmönster likt fotboll eller poker är artonhundratal. Konsten är min ledstjärna. Beskriv vad som är god konst! God musik då? Beskriv vad som utmärker god musik! Samhället bör utskriva ett personligt ansvar för alla egna beslut. Det är min åsikt. Tjänstemännen bör ha ett personligt ansvar för de beslut de fattar. Tiden av oberörbara män och kvinnor skall vara slut nu. Var har då ideologin för plats? Demokrati!

  SvaraRadera