2010/01/26

Ideologi måste lyftas i valet

Att en mandatperiod bjuder på många politiska frågor som ingen förutsett i valrörelsen är ganska självklart. Lika självklart är det att det är orealistiskt att varje väljare ska sätta sig in i varje sakfråga. Istället bör de tyngsta sakfrågorna i valet kompletteras med tydlig ideologisk debatt som visar de grundläggande värderingarna som partierna står för och utgår ifrån i sina beslut. I andra änden innebär det också att partierna bör bli mer konsekventa för att se till att det inte blir mer av FRA och IPRED-liknande debatter,  pratar man integritet och människors frihet i valet bör man föra en överensstämmande politik därefter...

Jag tror att denna typ av valrörelse, som jag ser som den mest ärliga, gynnar oss liberaler. Jag är övertygad om att dem flesta medborgarna tycker att politiken ska hålla sig borta från människors privatliv och låta friheten i samhället växa. Att diskutera hur vi ska få bort det översitteri som staten så länge sysslat med är en förutsättning för att vi sedan ska kunna driva en sådan politik. Problemet är att det blir för mycket prat om procentsatser, lagdetaljer och för all del väskor så skillnaden mellan vänster och höger blir otydlig och handlar om helt andra saker en den grundläggande ideologin.

Som avslutning hoppas jag även att alliansen klarar av att vara självkritiska och inse sina misstag. Förhoppningsvis kan en ny alliansmajoritet efter valet avskaffa FRA och IPRED. 

1 kommentar:

 1. Väl talat Joel,

  Tyvär har Centerpartiet inte bara accepterat FRA-lagen, man har gjort sig till denna liberala anomali's mest fantatiska försvarare.

  Centerpartiet, måste och kommer att backa om konfiskeringen av miljontals oskyldigas privata korrespondens, allt annat är en omöjlig tanke.

  Men, tyvär måste det nog till ett katastrofval innan man ifrån ledningens sida är beredda att svälja prestigen, tyvär.

  Jag önskar man kunde vara ödmjuk och acceptera, att ett liberlat parti baserar sina beslut på sunda liberala värdringar, och det är långt större än näringspolitik, i slutändan handlar det om synen på individen, medborgaren.

  Nu väljer man att gå till val som FRA's politiska arm, med en underförstått unken människosyn, hur kan en liberal rösta på detta? Hur kan ens jag, tills nyligen medlem i Centerpartiet rösta på ett parti som kräver att vi ger upp en betydande del av våra medborgerliga rättigheter.

  Jag hoppas att Centerpartiet kommer igen, men det är inget liberalt Centerparti som går till val 2010, och därmed också inte ett alternativ för oss liberaler.

  Lycka till med att åter få liberalism på agendan inom partiet. Men kom ihåg liberalism handlar inte om LAS eller skattesatser, det handlar om människosyn.

  SvaraRadera