2010/01/27

15 000 fler ungdomsjobb med alliansen, trotts finanskrisen!

Valrörelsen är igång på allvar och socialdemokraterna verkar vilja göra jobben till valfråga nummer 1. Inte mig emot kan jag väl säga…

Jag tror att det precis som under valet 2006 kommer bli fokus på ungdomsarbetslösheten och precis som 2006 så tror jag att det kommer vinna valet åt oss. Jag har tagit en titt på scb’s statistik över antalet sysselsatta ungdomar (under 25år) på arbetsmarknaden.

2006 var det brinnande högkonjunktur. I genomsnitt hade 455 700 ungdomar arbete jan-nov 2006. Så såg det ut med vänsterkartellens politik.

År 2009 dominerades av kriser. Förutom klimatkris, som ju inte kan beskyllas för ungdomsarbetslösheten, så led vi av både finanskris och jobbkris. Den värsta ekonomiska krisen i efterkrigstid är väl knappast någon överdrift. Under jan-nov 2009 så hade i genomsnitt 471 800 ungdomar arbete. Så ser det ut med alliansens politik. 

15 000 fler ungdomar i arbete trotts det motsatta läget i ekonomin jämfört med 2006 är inte bara talande, utan förhoppningsvis även valvinnande. Till detta har Centerpartiet drivit på för ytterligare förbättringar som gett ännu trevligare resultat.

Så när sossarna vill göra detta till valfråga så är det bara att tacka och ta emot!

2010/01/26

Ideologi måste lyftas i valet

Att en mandatperiod bjuder på många politiska frågor som ingen förutsett i valrörelsen är ganska självklart. Lika självklart är det att det är orealistiskt att varje väljare ska sätta sig in i varje sakfråga. Istället bör de tyngsta sakfrågorna i valet kompletteras med tydlig ideologisk debatt som visar de grundläggande värderingarna som partierna står för och utgår ifrån i sina beslut. I andra änden innebär det också att partierna bör bli mer konsekventa för att se till att det inte blir mer av FRA och IPRED-liknande debatter,  pratar man integritet och människors frihet i valet bör man föra en överensstämmande politik därefter...

Jag tror att denna typ av valrörelse, som jag ser som den mest ärliga, gynnar oss liberaler. Jag är övertygad om att dem flesta medborgarna tycker att politiken ska hålla sig borta från människors privatliv och låta friheten i samhället växa. Att diskutera hur vi ska få bort det översitteri som staten så länge sysslat med är en förutsättning för att vi sedan ska kunna driva en sådan politik. Problemet är att det blir för mycket prat om procentsatser, lagdetaljer och för all del väskor så skillnaden mellan vänster och höger blir otydlig och handlar om helt andra saker en den grundläggande ideologin.

Som avslutning hoppas jag även att alliansen klarar av att vara självkritiska och inse sina misstag. Förhoppningsvis kan en ny alliansmajoritet efter valet avskaffa FRA och IPRED. 

Valår, på tv diskuterar man en väska

Mona Sahlin tjänar 131 000kr i månaden, det är knappast någon nyhet. Ändå är det debatt om en väska i tidningarna och nu även i Debatt på tv. Man vinklar det som att det står för långt ifrån arbetarens vardag att ha en väska för 6000kr. ÄR det verkligen väskan som är skillnaden mellan Sahlin och “arbetarklassen”, inte lönen på 131000kr?

2010/01/25

NA garanterar valresultat

Nerikes Allehanda skriver om Alaa Idris (s) som ska locka unga väljare till Socialdemokraterna. Det intressanta i artikeln är följande citat “Men en föreslagen femteplats på den kommande riksdagslistan är hon garanterad ett mandat”, förutom att det rimligtvis borde vara Med och inte Men så är det klart intressant att Nerikes Allehanda redan nu garanterar att Socialdemokraterna inte tappar några Örebromandat i riksdagsvalet.

Om dem kan garantera valresultat redan nu, vad kan dem då mer göra? Kan na garantera horoskopens sanningsgrad också?

2010/01/24

Minnen av Persons eviga lidande. Ni förstör politiken!

Ungdomsförbunden har problem att locka medlemmar och partierna undrar varför… undrar ni också det?

Är det någon som kommer ihåg Göran Persson? Ni vet, han som hatade sitt jobb som statsminister från första till sista dag. Han som hade ont i höften och vars enda riktigt skinande budskap var hur tråkigt, deprimerande och grått det är med politik. 

Dagens debatt i Agenda mellan Reinfeldt och Sahlin väcker helt klart minnen. Visserligen har dem inte samma driv i att hata politik som Person, dem gillar nog politiken och vill båda ha statsministerjobbet. Däremot får dem publiken att känna sig som den lidande statsministern.

En slimmad politiker är tydligen den som kan undvika att svara på frågor och inte göra något annat än att ställa retoriska frågor till motståndare. Resultatet av en debatt mellan två ytterst slimmade politiker fick vi se idag. Massa frågor och inga svar. Inte ett enda vettigt besked någonstans. Politiken förstörs av denna typ av debatt. Vore politiken så som den verkade idag skulle nog även jag lida som Person.

Är man intresserad av Sahlin och Reinfeldts typ av diskussion är det ju bättre att lyssna på Ranelids eller Birros meningslösa ordbajserier. Ska vi däremot locka unga till politiken måste det handla om politik. Vad vi vill och varför!

2010/01/20

En skam för demokratin

Jag har ärligt talat inte så mycket konstruktivt att komma med i detta inlägg men tycker det är värt att påpeka när riktigt tråkiga saker händer inom politiken. När politiska företrädare tvingas avsäga sina uppdrag på grund av hot så är det skamligt. Den här typen av händelser ger anledning att se ovanför partipolitiken och gemensamt, från vänster till höger, fördömma aktionerna som syftar till att försvåra det demokratiska arbetet.

Skolan sätter stopp för studierna

Idag har jag spenderat förmiddagen på förskolan för inskolning av Denver och eftermiddagen på Kumlabyskola i rollen som kontaktpolitiker. Resultatet av en dag i skolan blir att jag inte hinner plugga, men det kan jag ju lika gärna göra en annan dag.

Ser att Torbjörn Ahlin som är oppositionsråd för Centerpartiet i Kumla skriver välformulerat inför kommunvalet om samma problematik som jag delvis var inne på i föregående inlägg.

Nu blir det mat och sedan tårta, min kära sambo fyller 24 år idag och förtjänar givetvis ett stort grattis!

2010/01/19

Nu är julen slut!

Ja, mitt uppehåll för jul blev något längre än väntat men nu får det vara nog och det är dags att så sakteliga komma igång med bloggandet igen.

Vänsterkartellen har fått fart på maskineriet men det är inte mycket som produceras. Först presskonferens om försvarspolitiken som utmynnade i att man inte har någon gemensam politik, sedan om sjukförsäkringen där man är helt överens men bara om att man inte har någon politik alls. Blir en konstig valrörelse om vänsterkartellen går till val på att utreda och att vara oense…

I Kumla kommun styr sossarna och här har dem konstant hög fart med investeringar och satsningar på både badhus och konstgräs samtidigt som man inte klarar av att finansiera kärnverksamheterna och det redan låga lärarantalet i skolorna blir än lägre.

Ska vi se på det mer positiva just nu så får vi se oss om efter platser med mer liberalt styre. I Örebro fortsätter Behrn med dem ytterst intressanta planerna på ett hotell bredvid mcDonalds. Regeringen gör även den ett bra jobb även om jag skulle önska en något vassare kommunikation, inte minst när det gäller sjukförsäkringen. Förhoppningsvis ser väljarna hur alternativen ser ut inför valet, en politik arbete som alliansen står för eller vänsterkartellens politik för arbetslöshet. En marknadsekonomisk politik eller en politik där förlusttyngda företag ska tas över av staten.

För egen del hoppas jag att regeringen vågar ta fortsatta steg mot ett liberalare Sverige. Att man vågar sänka skatten, även för dem med höga löner (och höga studielån…). Att man vågar fortsätta driva en offensiv miljöpolitik som syftar till att minska utsläppen i världen. I Kumla kommun hoppas jag givetvis att vi kan få en ny majoritet efter valet och att prioriteringarna ändras, vi måste klara kärnverksamheterna innan vi kan satsa på dyra och inte fullt så nödvändiga investeringar.

Det finns all anledning att gå in djupare på var och en av de frågor som lyfts här men just nu nöjer jag mig med att önska en trevlig fortsättning på valåret.