2010/12/19

Om granskningen av public service

Ska försöka mig på ett kort inlägg om en komplicerad fråga. Regeringens beslut om att alla satsningar från public service ska granskas verkar ha retat upp en hel del folk. Syftet är att hindra public service från att konkurrera ut kommersiella aktörer men kritikerna menar att granskningen blir censur. I grund och botten kan jag hålla med i båda sidornas argumentation.

Den bästa lösningen vore enligt mig att undvika både granskning och konkurrens genom att skrota svt, sr och ur. Det ytterst lilla innehållet som kan betraktas som viktigt ur demokratisk synvinkel eller samhällsnyttigt så det befogar skattefinansiering kan lika gärna upphandlas. Då slipper vi problemen som lyfts upp av både regeringen och dess kritiker samtidigt som vi dessutom kan lägga ner den statliga verksamheten att styra över människors tv-utbud. Kanske är public service ett sista objekt för Sverkers soptunna?

2010/12/14

Har socialdemokraterna varken politik eller värderingar?

Debatten var tuff kring FRA-frågan, helt rimligt. Jag tillhörde själv dem som var emot det beslut som mitt parti var med och fattade. Det var väldigt många som engagerade sig i frågan och det bildades en bred opinion.

Socialdemokraterna valde att vara emot FRA-lagen. Vi var många som varnade för att med socialdemokraterna blir det ännu värre, erfarenheten av att ha Bodström i en regering visade med all tydlighet att socialdemokratin inte är intresserade av personlig integritet. Ändå skrek dem kanske högst när FRA-lagen skulle klubbas.

Nu har en terrorist begått ett självmordsattentat och då låter det annorlunda. Nu vill socialdemokraterna absolut inte riva upp FRA-lagen. Istället ska Bodstömsamhället utökas och även säpo ska övervaka oss via signalspaning. Var det det som menades med "rätt" när socialdemokraterna skrek "gör om, gör rätt"?

Jag blir konfunderad över att det parti som under så lång tid varit Sveriges största helt tycks sakna åsikter i frågan. Nu vänder man kappan efter vinden så ingen människa har en möjlighet att veta vad socialdemokraterna egentligen vill. Ena stunden värderar man personlig integritet högre än allt annat för att nästa sekund vilja dela ut övervakningsrättigheter till fler myndigheter. Får säpo bara något negativt uppslag i kvällspressen kan vi uppenbarligen förvänta oss nya vändningar av det vindstyrda partiet. Ett politiskt parti utan vare sig politiska åsikter eller värderingar, är det vad socialdemokraterna blivit?

2010/12/10

Engagera dig!

Jag hade helt missat denna artikel kring översiktsplanen i Nerikes allehanda. Jag får erkänna att jag inte är särskilt road av översiktsplanering, det tar liksom emot att delta i en verksamhet där politikerna så tydligt planerar för människors framtida liv. Samtidigt så inser jag givetvis att en viss planering krävs om vi ska kunna erbjuda kommunal service till nya invånare.

Det som föranleder detta inlägg är dock inte sakfrågan i sig. Det som är intressant är att vid i princip varje artikel kring politiska beslut som publiceras så kommenterar folk och en hel del kommentarer visar att det finns många som delar våra åsikter. Dessa människor tycks också anse att frågorna har en viss betydelse. Min förhoppning är att fler kan gå från att kommentera nyhetsartiklar till att bli politiskt aktiva. Den som tycker som centerpartiet och är intresserad av politik kommer säkerligen att trivas bra som medlem i centerpartiet. Samma sak gäller givetvis övriga partier.

Det trillar in en och annan ny medlem till partikretsen men fler vore välkommet. Så du som tycker att 80 är en bättre siffra än 800 när det gäller nya bostäder i Sånnersta/Brånsta eller föredrar kvalitet i skolan framför en konstgjord ankdamm eller vad det nu kan vara... Engagera dig!

2010/12/06

Sitta stilla för momsens skull?

Centerpartister lägger nu en motion i riksdagen om mer rättvisa momssatser. Tycka vad man vill om den "tillfälliga" skatten som momsen var tänkt som men att straffbeskatta musikevenemang där publiken dansar och då ta ut högre moms än när publiken sitter stilla är väldigt konstigt. Likaså att momsen vid restaurangmat blir betydligt lägre om man köper med sig hem än om man äter på restaurangen. Att med skatter uppmana folk att sitta stilla och undvika avnjutning av mat på restaurang är inget som alliansregeringen bör syssla med. Det finns således anledning att hoppas på bifall i riksdagen för mer dans, fler restaurangbesök och mindre skatt...

Ett halvår till verkligheten

Tiden rusar iväg och nu är det bara ett drygt halvår till studierna ska vara klara om allt går enligt plan och jag ska ut och leta jobb. Jag har nu börjat förbereda mig och från och med idag finns mitt digitala cv på www.joelfalk.se. Både design och text ska dock omarbetas innan jobbjakten börjar på allvar. Tips och förslag på förändringar mottages tacksamt.

Jag ser fram emot att komma ut i verkligheten igen!

2010/12/02

Alliansfrihet är löjligt

Jag tycker att det är lite löjligt att göra nyheter av att vi samarbetar med USA och att amerikanerna ser oss som en bra samarbetspartner. Eller, för att vara väldigt tydlig, så tycker jag att hela grejen med att kalla oss för alliansfria och neutrala i krig är löjlig.

Demokratier krigar inte mot varandra, demokratier samarbetar! Börjar man fundera på demokratier är det svårt att hitta en fungerande demokrati som inte samarbetar med USA. Det är även svårt att hitta en demokrati som inte samarbetar med Sverige. Det är helt omöjligt att hitta två demokratier som krigar mot varandra. Att vi samarbetar är bra, om vi kan slänga uttrycket alliansfrihet i soptunnan vore det ännu bättre. Att tillsammans stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati är bra men det som sällan nämns är att vi gör det i en allians, en allians av stater som delar vår demokratisyn och som inte förtrycker sina befolkningar.

USA är en demokratisk stormakt och vi bör vårda vår relation med USA, så som alla andra relationer med demokratier. Att sedan USA verkar föredra regeringen Reinfeldt för regeringen Persson är väl inte särskilt konstigt, särskilt inte med tanke på att antiamerikanen Ohly inte längre ingår i den politiska majoriteten.