2010/12/02

Alliansfrihet är löjligt

Jag tycker att det är lite löjligt att göra nyheter av att vi samarbetar med USA och att amerikanerna ser oss som en bra samarbetspartner. Eller, för att vara väldigt tydlig, så tycker jag att hela grejen med att kalla oss för alliansfria och neutrala i krig är löjlig.

Demokratier krigar inte mot varandra, demokratier samarbetar! Börjar man fundera på demokratier är det svårt att hitta en fungerande demokrati som inte samarbetar med USA. Det är även svårt att hitta en demokrati som inte samarbetar med Sverige. Det är helt omöjligt att hitta två demokratier som krigar mot varandra. Att vi samarbetar är bra, om vi kan slänga uttrycket alliansfrihet i soptunnan vore det ännu bättre. Att tillsammans stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati är bra men det som sällan nämns är att vi gör det i en allians, en allians av stater som delar vår demokratisyn och som inte förtrycker sina befolkningar.

USA är en demokratisk stormakt och vi bör vårda vår relation med USA, så som alla andra relationer med demokratier. Att sedan USA verkar föredra regeringen Reinfeldt för regeringen Persson är väl inte särskilt konstigt, särskilt inte med tanke på att antiamerikanen Ohly inte längre ingår i den politiska majoriteten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar