2009/01/15

Ekonomin och politik

Saab verkar vara nära nerläggning, Volvos resultat är minst sagt problematiska och listan över företag som har stora problem kan göras lång. Nu ropar vänstersidan högt på att staten ska bidra med pengar och köpa förlustdrivande företag för att rädda jobben (tillfälligt!). Att företag behöver generera vinst, erbjuda något som folk efterfrågar och klara sig i konkurrensen verkar man lätt glömma bort eller bara ignorera.

Låt oss en gång för alla konstatera att staten inte ska tillverka bilar och inte ge bort skattepengar till företag med dålig ekonomi. För vems pengar är det egentligen staten använder? Vill jag bli delägare i Volvoär jag fri att köpa aktier, vill jag stödja företag som går dåligt tar dem säkerligen mer än gärna emot bidrag men det måste vara upp till var och en.
Så varsågod Ohly att köpa aktier i Volvo, du har råd, men låt var och en bestämma över sina egna investeringar. Själv skulle jag hellre investera i http://www.myc4.com/ men även det får nog vänta en stund.

Det staten däremot bör göra är att underlätta för företagen med lägre skatter och avgifter, minskat krångel och satsningar på till exempel infrastruktur. Man bör även underlätta
för de som råkar ut för varsel och uppsägningar, en bra början vore att se över LAS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar