2009/01/18

USA, Obama och Gaza

Snart tar Obama över som världens mäktigaste man. För mig som stor USA-vän är det med ett visst hopp om att den antiamerikanska stämning som byggts upp i Sverige ska vändas. I USA verkar det finnas många förhoppningsfulla och förväntingarna är stora. Jag kan nog inte påstå att jag är något enormt fan av Barack Obamas politik, så inte heller av George Bush, men jag tror ändå Obama kan förändra världen bara genom att bli president. Redan genom att bli vald är han historisk, genom sin retoriska begåvning är han ett nöje att lyssna till och genom att amerikaner såväl som människor i resten av världen är så förväntansfulla kan det skapa bättre relationer. Det ska bli fortsatt spännande att följa utvecklingen i USA, världen enda stormakt.

Naturligtvis är det värt att kommentera situtionen i Gaza. Mer än tidigare hörs röster som försvarar Israels rätt att försvara sig och även många som tycker att Israel är den enda boven i dramat. Själv önskar jag lite mer nyansering och också lite större ödmjukhet för det faktum att det ifrån sin lilla bostad inte är helt enkelt att avgöra till exempel huruvida Israels militära aktioner är proportionerliga. I debatten blir mycket svart vitt, man är bara oense vad som är svart och vad som är vitt. Det blir också en diskussion om hur många som dör på respektive sida, som om det avgör vem som är the bad guy. Om man kidnappar någon kan man nog räkna med att staten sätter en i fängelset betydligt längre än kidnappningen varade, innebär att kidnapparen är ett offer och staten den onda?
Vi kan i konstatera att så länge Hamas sitter vid makten och vägrar erkänna staten Israel så blir en riktig fredsprocess svår att få till, det är beklagligt. Vi kan nog också konstatera att historia är en extremt viktig del av konflikten men också något man faktiskt måste lägga åt sidan om man vill komma framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar