2009/02/06

Kärnkraftsfrågan

Som centerpartist känns det lägligt att i alla fall skriva ett kort inlägg om kärnkraftsfrågan som ju är minst sagt aktuell.

Kort och gott kan jag konstatera att kärnkraften är långt ifrån felfri men vi har inga realistiska alternativ. Även om, vilket idag är väldigt långt borta, vi skulle kunna producera så pass mycket el på sätt som är bättre än kärnkraften att det motsvarar vår egen förbrukning så räcker inte det. Vi lever i en större marknad än så, även om vi klarar vår elförsörjning på bra vis (vilket vi inte gör än på länge) finns en poäng att producera än mer el och exportera den till kolkraftsländer som tyskland och polen...

Trotts att jag knappast hoppar högt av glädje för kärnkraften tror jag att den ur miljösynpunkt kommer behövas under väldigt lång tid. I övrigt kan man återigen konstatera att politikernas klåfingrighet inte försvinner från regeringen bara för att sossarna gör det eller finns det någon rimlig förklaring till varför just 10 reaktorer är det ultimata antalet och att det ska regleras politiskt?

4 kommentarer:

 1. Får säga det igen. Kommenterar ihjäl mig snart. Centern har tidigare inte sagt nej till nuvarande reaktorer. De ska avvecklas på sikt. Vad du lägger in i ordet sikt är upp till dig.

  Men det "vi" gjort nu är att HÄVA förbudet mot kärnkraft helt. Och tillåta fler reaktorer på den fria marknaden. Upp till tio verk tror jag.

  Det är inte samma sak som att behålla nuvarande och säkra energiförbrukning.

  SvaraRadera
 2. Denna blogg är mina åsikter, inte alltid detsamma som partiets. Man kan ha åsikter om hur frågan förankratsi partiet (eller bristen på sådan förankring).

  Mitt blogginlägg handlar dock inte om partiets hantering av frågan utan om min inställning till kärnkraft, som förövrigt inte är annorlunda idag än den var innan partiet gick in i överenskommelsen.

  "Fler reaktorer" är väl en definitionsfråga, idag är det 10 aktiva reaktorer och fler än så tilåts inte heller i framtiden.


  Att det är skillnad mellan att inte omedelbart stänga av nuvarande reaktorer och tillåta att nya byggs är vi helt överens om, jag förespråkar det senare.

  SvaraRadera
 3. Rapporter om förekomsten av cancer hos barn relaterat till avståndet från närmaste kärnkraftverk har tyvärr inte fått särskilt mycket uppmärksamhet, inte heller ett stortreportage i Dagens Industri om hur notan för kärnkraftens avfall ökat med 22 miljarder på två år, Den totala kostnaden är nu över 100 miljarder!


  Mer om centern och det nuvarande partiets miljösvek:
  http://emma-gron.blogspot.com/2009/02/de-sk-ekohumanisterna-hor-givetvis.html

  SvaraRadera
 4. Problemet att diskutera elförsörjning med miljöpartiet är att ni saknar en lösning. Det är väldigt enkelt att hitta fel på kärnkraft till exempel, men för varje dag som går utan att lösningar kommer så importeras mer el från kolkraften.

  I den idealiska värlkden behövs inte kärnkraft och det vore väldigt trevligt men realistiskt är det inte på väldigt lång tid.

  SvaraRadera