2009/01/26

Arbetssökande

Har kommit fram till att det här med att försöka dra in pengar till välgörande ändamål via telefon inte riktigt är min grej, därför sa jag upp min anställning idag och slutar den 26/2. Så om ni känner någon som äri behov av personal så kan ni ju säga till=>

2009/01/24

CUF

Idag lanserade CUF sitt nya Community "Greenroom" så nu blir internkommunikationen mycket enklare och trevligare, jag hoppas du är medlem och kan ta del av det hela, om inte så är det aldrig försent...

Imorgon har vi distriktsstämma med CUF i Örebro län. Jag kommer att avgå som ordförande vilket känns bra efter många roliga år i styrelsen. Kommer naturligtvis vara fortsatt politiskt aktiv i Centerpartiet och säkerligen blir det väl en och annan cuf-aktivitet om än inte som styrelseordförande. Jag hoppas det kommer många medlemmar till stämman och att det blir en trevlig eftermiddag. Sedan väntar ett EU-val där CUFarna såväl som örebroarna Johan Pettersson och Karin Fälldin står med på listan.

2009/01/20

Obama


Naturligtvis är dagen tillägnad Barack Obama, världens numera mäktigaste man och USAs 44e president. Jag följde presidentens ed och installationstal från tv-soffan. Talet i sig bjöd inte på några större överaskningar men bra med stort internationellt fokus med en utsträckt fredlig hand till omvärlden.

Även intressant hur mycket det hänvisas till amerikanernas korta men intensiva och högst intressanta historia. Det finns inte många länder som kan mäta sig med USA i mångkultur, människor från alla världens hörn lever i och bygger ett land tillsammans. Min kärlek till det stora landet är väl ingen hemlighet och förutom vissa protektionistiska tankegångar måste jag sägamig vara nöjd med en ny amerikansk president.
Ska även gratulera min sambo som fyller 23år idag.
Vill man läsa lite mer humor och mindre politik kan jag rekomendera tessanodirren.blogspot.com, tessan är en gammal kollega som skriver väldigt läsvärt.

2009/01/19

Försvaret

Nu börjar det blossa upp diskussioner om försvaret igen. Bo Pellnäs är igång och vill börja rusta, territoriellt försvar som ska kunna försvara oss mot till exempel Ryssland. Jan Björklunds uttalande känns tyvärr populistiskt i överkant och det ärväl tveksamt hur hårt folkpartiet egentligen kommer driva på för ett starkare försvar.

Jag tror att de senaste årens banting av försvaret har varit bra. Naturligtvis finns all anledning till oro för utvecklingen i Ryssland men knappast så vi bör rusta försvaret. Istället bör vi fortsäta inriktningen mot internationella insatser och tack vare internationellt samarbete är vi inte längre i en situation där varje nation ensamt behöver ha ett försvar som kan skydda sitt territorium helt på egen handmot stormakter så som Ryssland. Möjligtvis kan det finnas anledning att fördjupa samarbetet med Nato ytterligare, medlemskap vore rimligt.

2009/01/18

USA, Obama och Gaza

Snart tar Obama över som världens mäktigaste man. För mig som stor USA-vän är det med ett visst hopp om att den antiamerikanska stämning som byggts upp i Sverige ska vändas. I USA verkar det finnas många förhoppningsfulla och förväntingarna är stora. Jag kan nog inte påstå att jag är något enormt fan av Barack Obamas politik, så inte heller av George Bush, men jag tror ändå Obama kan förändra världen bara genom att bli president. Redan genom att bli vald är han historisk, genom sin retoriska begåvning är han ett nöje att lyssna till och genom att amerikaner såväl som människor i resten av världen är så förväntansfulla kan det skapa bättre relationer. Det ska bli fortsatt spännande att följa utvecklingen i USA, världen enda stormakt.

Naturligtvis är det värt att kommentera situtionen i Gaza. Mer än tidigare hörs röster som försvarar Israels rätt att försvara sig och även många som tycker att Israel är den enda boven i dramat. Själv önskar jag lite mer nyansering och också lite större ödmjukhet för det faktum att det ifrån sin lilla bostad inte är helt enkelt att avgöra till exempel huruvida Israels militära aktioner är proportionerliga. I debatten blir mycket svart vitt, man är bara oense vad som är svart och vad som är vitt. Det blir också en diskussion om hur många som dör på respektive sida, som om det avgör vem som är the bad guy. Om man kidnappar någon kan man nog räkna med att staten sätter en i fängelset betydligt längre än kidnappningen varade, innebär att kidnapparen är ett offer och staten den onda?
Vi kan i konstatera att så länge Hamas sitter vid makten och vägrar erkänna staten Israel så blir en riktig fredsprocess svår att få till, det är beklagligt. Vi kan nog också konstatera att historia är en extremt viktig del av konflikten men också något man faktiskt måste lägga åt sidan om man vill komma framåt.

2009/01/17

Låt Yunus Ismail stanna

I Nerikes allehanda kan vi återigen läsa om Yunus Ismail som blivit misstrodd av migrationsverket gång på gång och som också ska utvisas, men ingen vill ta emot honom. Vad är poängen?

Yunus har spelat med ÖSK men kan naturligtvis inte spela proffessionellt eftersom han inte får arbetstillstånd. Han skulle kunna försörja sigmen får inte. Varför ska svenska myndigheter hindra någon som vill och kan arbeta och försörja sig i Sverige från att göra det?

Samhällsstrukturen, demokratin och myndigheterna har tydligen blivit så självklara att vi glömt bort varför de finns, nämligen för att göra våra liv bättre. Vi organiserar oss i samhället, vi väljer våra ledare och en organisation byggs upp så att allt ska fungera, så till exempel ska alla barn få gå i skolan och även den med dålig ekonomi ska ha bostad, mat för dagen och sjukvård vid behov (eller i alla fall några månader efter att behovet uppstått).

Men vems liv blir bättre, för vems skull, ska man utvisa Yunus Ismail? Vem hjälper vi då? Jag vill att alla människor ska få bo där dem vill, av praktiska skäl, inte minst ekonomiska, så är det naturligtvis svårt att låta alla som vill bo i til exempel Sverige. I detta fall, som många andra, borde det dock vara självklart att låta Yunus stanna. Försörjning och arbete är inte något problem, en utvisning skadar alla parter och har ingen vinnare.

När man funderar på den goda tanken med samhället och sedan ser på migrationsverket är det lätt att komma att tänka på den där viskningsleken där någon börjar viska en mening och så viskas den runt tills den gått hela varvet då den läses upp, nästan alltid har meningen förvrängts. När vi viskar att vi vill att samhället ska hjälpa människor verkar migrationsverket höra något helt annat.

2009/01/15

Ekonomin och politik

Saab verkar vara nära nerläggning, Volvos resultat är minst sagt problematiska och listan över företag som har stora problem kan göras lång. Nu ropar vänstersidan högt på att staten ska bidra med pengar och köpa förlustdrivande företag för att rädda jobben (tillfälligt!). Att företag behöver generera vinst, erbjuda något som folk efterfrågar och klara sig i konkurrensen verkar man lätt glömma bort eller bara ignorera.

Låt oss en gång för alla konstatera att staten inte ska tillverka bilar och inte ge bort skattepengar till företag med dålig ekonomi. För vems pengar är det egentligen staten använder? Vill jag bli delägare i Volvoär jag fri att köpa aktier, vill jag stödja företag som går dåligt tar dem säkerligen mer än gärna emot bidrag men det måste vara upp till var och en.
Så varsågod Ohly att köpa aktier i Volvo, du har råd, men låt var och en bestämma över sina egna investeringar. Själv skulle jag hellre investera i http://www.myc4.com/ men även det får nog vänta en stund.

Det staten däremot bör göra är att underlätta för företagen med lägre skatter och avgifter, minskat krångel och satsningar på till exempel infrastruktur. Man bör även underlätta
för de som råkar ut för varsel och uppsägningar, en bra början vore att se över LAS.

2009/01/12

Kyrkoval

Idag var det kretsmöte och vi pratade en del om det kommande kyrkovalet (september). Varje gång kyrkovalet kommer på tal blir jag lite irriterad och fundersam. Varför ska svenska kyrkan styras av politiska partier? Varför ska till exempel äktenskapslagstiftning i riksdagen behöva blandas ihop med svenska kyrkans syn på äktenskap?

Det enda rimliga borde vara att avskaffa kyrkans vigselrätt, att lagstifta utifrån riksdagsvalets resultat (riksdagen och inte svenska kyrkan äger frågan), att låta kyrkan avgöra själva utan politisk inblandning vilka de vill hålla äktenskapliga ceremonier för samt att svenska kyrkan att omorganiserar sig så att medlemmarna styr och de politiska partierna håller sig till politiken istället. Rimligtvis bör det ju finnas gott om människor som vill påverka kyrkan men inte vill bli medlem i ett politiskt parti...

Någon kyrkovalskampanj blir det i alla fall inte för min del.

2009/01/02

Högern är jämställd

Hur länge har vi hört tjatet från vänstern om jämställdhet, ju längre ut på vänsterkanten ju högre skriker man "KVOTERING!" som lösning. Persson var ingen stor jämställdhetskämpe och misslyckades radikalt men nu när högern, som motsätter sig kvotering, bestämmer så går 50% av toppjobben i myndighetssverige till kvinnor.

Det är med andra ord inte kvotering som krävs för jämställdhet utan bara att man istället för att plocka fram Perssons adressbok fylld med gubbar för att tillsätta en ny topposition tar fram en kravprofil och annonserar.... skönt att vi har en regering som ser att kvinnor (och invandrare) klarar sig bra i konkurrensen utan kvotering, det är jämställdhet.