2009/02/24

Grattis Victoria

Idag blev det offentligt att kronprinsessan Victoria ska gifta sig med Daniel Westling. Jag är och har länge varit stark motståndare till monarkin och hoppas att den odemokratiska inrättningen kan avskaffas och därmed förpassas till historieböckerna så snart som möjligt. När jag sedan läser en debattartikel som denna så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta...

Det ska tilläggas att jag inte har något att invända mot Victoria som person och hon och Daniel förtjänar givetvis ett stort grattis till förlovningen.

2009/02/23

Uppdatering

Som ni kanske märkt så bloggas det begränsat även i dessa tider med mycket som händer. Naturligtvis är Saab det som ligger mest i fokus i nyhetsrapporteringen, där har Maud en viktig roll och hennes solklara budskap att staten inte ska äga bilfabriker är klockrent och bör applåderas. Sedan kan man ju fundera på varför staten ska äga holländska elbolag...

Det är ganska tydligt att det finns olika uppfattning i Saab-frågan. Vissa vill pumpa in många miljarder för att eventuellt åtminstonde tillfälligt kunna rädda bolaget, andra vill det inte. Det är ganska uppenbart att vi måste respektera de olika uppfattningarna vilket vi lämpligast gör genom att de som vill får pumpa in pengar i Saab. Jag kommer inte göra det även om jag alltid gillat Saab.

Förhoppningsvis kan marknaden finna en lösning och någon vettig investerare kan förhoppningsvis dyka upp och satsa på det fina varumärket. I slutändan är det ju trots allt inget annat än den fria marknaden som kan rädda företaget.

I övrigt noterar jag att regeringen närmar sig oppositionen i oppinionen, att Göran Persson gamla högerhand slutar i riksdagen och att min kära flickvän fortsätter blogga regelbundet om hur det är att vara mamma.

Ser även att blondinbella tycker att Göran Hägglunds idé om begränsningar i att få veta könet på bebis i magen är ok med motiveringen
"Jag tycker själv att det är konstigt att man vill veta barnets kön innan och förstår faktiskt inte anledningen till att det ska vara nödvändigt. I och med att det inte är nödvändigt så ser jag inget problem med att begränsa det. "
Jag tycker blondinbella gör mycket bra men denna argumentation är lika dålig som vänsterns argumentation mot friskolorna i stil med "vi tycker kommunala skolorna är bättre så därför vill vi förbjuda alla alternativ".

2009/02/20

Barnbidrag men ingen tandvård

Idag är det den 20:e, det betyder barnbidrag. Måste erkänna att efter att ha levt i sossesverige så länge är det knappt man reagerar på att vi har barnbidrag.

Både jag och min sambo tjänar ganska begränsat, inte äns LO skulle kunna hävda att vi är några höginkomsttagare, men vi klarar oss bra ändå. Vi bor inte i ett slott med betjänter men vi kan försörja oss och även få någon slant över till skojiga saker. Är det då inte konstigt att vi ska få bidrag? Varför ska staten dra in en väldig massa skatter och sedan använda en del av dessa till att ge familjer som klarar sig bra själva bidrag. Innan barnet blir myndigt har staten pungat ut med nästan en kvarts miljon i bidrag.

Låt statens resurser gå dit dem verkligen behövs, finns pengar över när dem behoven är tillfredställda så sänk skatten, släng inte väg allmänna bidrag till alla föräldrar. Kanske vore det på tiden med fri tandvård?

2009/02/18

Denver

Har tänkt att jag ska skriva ett blogginlägg om att bli och vara pappa så nu är det dags att göra ett försök.

Att få veta att man ska bli pappa, att flickvännen är gravid (och ja det var planerat) var en häftig känsla som vände upp och ner på det mesta. När man fick beskedet hade man dock ingen aning om hur det skulle bli och det kändes ungefär som när man var barn kvällen innan julafton, tiden stannade. Efter några veckor som snarare kändes som år började man inse att det inte var dagen innan julafton utan att det var en väldigt lång väntetid innan ungen skulle ut. Som en liten bonus började man inse att det fanns risker hit och dit med missfall och sådant. Väntan var extrem, julklappen var ju så stor.



När Denver tillslut kom ut, en och en halv vecka tidigt, så förändrades allt. Förlossningen som jag varit livrädd för redan innan jag visste att jag ville ha barn gick ganska smidigt, allt man hör om hur kvinnan svär och skriker hemskheter, allt negativt man hör bb och dess personal uteblev och vi var helnöjda. Vi hade helt enkelt en väldig tur med det mesta.





Sedan den 26/11 när Denver föddes har han varit konstant i fokus. När man går och jobar gör man det för att kunnaköpa blöjor till Denver, när man slutar jobba åker man hem för att få se hans leende. Det är klart att blöjbyten kan vara trista och att en del skrikiga kvällar kan vara jobbiga men det är en så försvinnande liten del av det hela. Mestadels är det bara en underbar känsla, skojigt busande och en ny mening med allt man gör.

Det finns några saker som man nog aldrig glömmer. Första gången han tog tag i fingret, första leendet, första blöjbytet, hela första kvällen och alla små ljud han gör hela tiden. Nu är han ju inte mer än två och en halv månad så äventyret har ju precis börjat och det är grymt skoj att veta att det följer en lång fortsättning.

2009/02/17

Bra Magnus

Dagens Dn Debatt har skapat en del oreda i det politiska sverige, med all rätt. Artikeln flörtar med väljare som jag som liberal inte har mycket gemensamt med.

Att slopa Ebo och ge möjligheten att dra tillbaka medborgarskap är inget annat än vidrigt. Naturligtvis är det många som reagerar och när Magnus Andersson kräver ett tydligt besked från alliansen om att man inte tänker samarbeta med eller ta stöd av Sverigedemokraterna i Riksdagen så är vi nog många som ställer oss bakom, det finns ingen chans att jag skulle bidra till att SD får mer makt på något sätt.

Bra jobbat Magnus!

2009/02/16

Jag som politiker

Idag har jag gjort testet Political compass, resultatet känns väl ganska väntat...


Det finns även ett antal kända ledare från omvärlden som placerats på kartan men ingen hamnar i samma fjärdedel som mig. Ser dock några namn i den rakt motsatta rutan och är nöjd med att hamna långt ifrån dessa.
Sedan finns även några historiska personer utsatta och där kommer Friedman närmast.
Ska väl inte ta test alltför seriöst men nog är det ganska skoj.

2009/02/12

Ny avdelning

Idag var jag på ett av de bättre cuf-mötena på länge. Idag startades nämligen Örebro lokalinriktade Cuf-avdelning med de nya medlemmarna Johannes, Ludvig, Eddie, Jesper och Filip.

Jag tror det kommer bli riktigt bra och engagemanget verkar vara på topp. Extra skoj med en avdelning som dessutom vill driva lokala frågor.

Stort lycka till och ett lite extra grattis till den nyvalde ordföranden Jesper.

2009/02/06

Kärnkraftsfrågan

Som centerpartist känns det lägligt att i alla fall skriva ett kort inlägg om kärnkraftsfrågan som ju är minst sagt aktuell.

Kort och gott kan jag konstatera att kärnkraften är långt ifrån felfri men vi har inga realistiska alternativ. Även om, vilket idag är väldigt långt borta, vi skulle kunna producera så pass mycket el på sätt som är bättre än kärnkraften att det motsvarar vår egen förbrukning så räcker inte det. Vi lever i en större marknad än så, även om vi klarar vår elförsörjning på bra vis (vilket vi inte gör än på länge) finns en poäng att producera än mer el och exportera den till kolkraftsländer som tyskland och polen...

Trotts att jag knappast hoppar högt av glädje för kärnkraften tror jag att den ur miljösynpunkt kommer behövas under väldigt lång tid. I övrigt kan man återigen konstatera att politikernas klåfingrighet inte försvinner från regeringen bara för att sossarna gör det eller finns det någon rimlig förklaring till varför just 10 reaktorer är det ultimata antalet och att det ska regleras politiskt?

2009/02/04

ska korkat vara olagligt?

Biskop Richard Williamson har upprört många med uttalande om att inga judar dödades i gaskammare i nazityskland. Naturligtvis är reaktionerna befogade och att vatikanen kräver att han tar tillbaka sina uttalanden för att bli erkänd som biskop är fullt rimligt.

Dock kan man väl ifrågasätta lagstiftningen som gör det olagligt att förneka förintelsen i Tyskland, nog är det korkat men bör väl knappast vara ett brott?

Ska bli intressant att följa utvecklingen, att vatikanen ser till att inte ha några företrädare som förnekar det största brottet i mänsklighetens historia tar jag som självklart. Samtidigt bör varje människa ha rätt att tro vad den vill och även uttala det offentligt och där bör Tyskland fundera över sin lagstiftning.

2009/02/01

Skärpning tack

När man blir pappa tvingas man i kontakt med försäkringskassan. Tyvärr måste jag säga att det är en av de tråkigaste upplevelserna, en av de sämre överraskningarna på länge.

Deras servicenivå är långt efter kommersiella företag, även jämfört men skräckexempel som ComHem som med all rätt fått mycket kritik för deras kundsupport och väntetider.

Idag när jag skulle ringa försäkringskassan gick det inte att komma fram alls, förra gången fick jag vänta i en halvtimme efter att ha fått köplats 85. När jag sedan kom fram fick jag ett otrevligt och drygt bemötande. Jag verkar inte heller vara ensam om dessa problem...
Skärpning tack!