2009/12/11

Mycket (s)nack men ingen politik

Det är den korta sammanfattningen av denna debattartikel som bland andra Mona Sahlin står bakom.

Flosklerna haglar, påhoppen likaså men dem politiska lösningarna lyser med sin frånvaro. Man skriver att Socialdemokraterna för en politik för arbete och Moderaterna för ökade klyftor. Det framgår dock inte hur s-politiken skulle skapa fler jobb. Man vidrör starta-eget bidrag, fastighetsskatt och bostadspolitik, men förslagen är för få och kraftlösa.

Socialdemokraterna går istället till val med en jobbfientlig politik även om man gärna låtsas att det vore tvärtom. Man vill avskaffa rut-avdraget, man vill införa rätt till heltid (vilket i de fall där möjlighet till heltid inte finns för arbetsgivaren kommer innebär arbetslöshet för den anställda) och införa förmögenhetsskatt. Man har dessutom gett indikationer på att man vill stärka LAS ytterligare och angripa bemanningsföretagen.

Faktum är att vi nu, i tidernas värsta lågkonjunktur har samma arbetslöshet som i april 2006 i brinnande högkonjunktur. Det är väl ingen som tror att det hade varit så med Sahlin vid makten?

Jobbfrågan verkar bli lika central som 2006. Med den gången fanns alliansen som pumpade ut bra och effektiva förslag för att skapa fler jobb. Centerpartiet skapade debatt om ungdomsarbetslösheten vilket ingen hade brytt sig om tidigare. Valet vanns och en bättre politik för arbete infördes. Nu försöker Socialdemokraterna härmas men saknar förslagen att göra det med. Resultatet blir väldigt mycket snack men ingen politik. 

2 kommentarer:

 1. Uppenbart är att du antingen förvanskar sanningen eller faktiskt tror på det du säger, det förklarar då varför du är Centerpartist.

  1. På vilket sätt skulle rätt till heltid innebära att folk som vill ha det blir arbetslösa? Om du får veta att en heltidsanställning är omöjlig, kräver du väl inte det? Och om du gör det, uppenbarligen är det så viktigt ändå.

  2. Angripa bemanningsföretagen. På vilket sätt får vi färre jobb om företag som vill ha personal, faktiskt först o främst ska anställa de?

  3. September 2006 var Arbetslösheten enligt SCBs AKU 6,1. Samtidigt ska vi komma ihåg att alliansens politik inte verkar från dag 1, Borg erkände själv att de skulle ta två år innan effekterna av deras politik syntes. Arbetslösheten sjönk från September 2006 fram till augusti 2008(om man bortser från de återkommande ökningarna under sommaren)till 5%. Ungefär precis 2 år. Nu är arbetslösheten 8%

  Ungdomsarbetslösheten är för övrigt nu den näst största i Europa, inte vidare bra jobbat där vill jag påstå.

  SvaraRadera
 2. 1. Det är ju inte så att en lagstiftning om rätt till heltid kommer leda till ökad efterfrågan på arbetskraft. Resultatet blir att färre få vara med och ta del av dem arbtestimmar som finns, vid gränsfall så kan timmarna till och med minska.

  2. Bemanningsföretagen gör det smidigare att få tag i personal och det gör arbetsmarknaden mer flexibel och rörlig.

  3. Nu var det ju inte september 2006 jag jämförde med men ändå. Socialdemokraterna pratar oerhört mycket jobb men politiken leder till färre arbete, det går inte att komma ifrån.

  SvaraRadera