2009/12/06

Uran, frågan som alla vägrar svara på!

Centerpartiet är med i en energiuppgörelse som innebär att vi kommer behöva kärnkraft under en lång tid framöver. Jag tycker det är en bra överenskommelse och alternativet, en överenskommelse om att skrota kärnkraften inom en snar framtid, hade bara varit orealistisk (vi har ju försökt förut, så vi vet…).

Med behovet av kärnkraft blir en naturlig följd ett beroende av uran. Uranbrytning är en otrevlig historia som leder till sjukdomar och dödsfall, inte minst när skyddsutrustningen är bristande. Därför har vi i Sverige ett kommunalt veto mot uranbrytning där kommunföreträdare som tycker det vore otrevligt med uranbrytning på ens egen bakgård kan vägra.

I varje kommun där uranbrytning vore en möjlighet tar politikerna tillfället i akt och gör just detta, vägrar. “Vi ska inte ha någon uranbrytning i vår kommun” kan sättas inom citattecken utan att ens berätta vem som sa det, alla säger nämligen så. Det som saknas, det ingen vill prata om, är var uranbrytningen faktiskt ska ske. I realiteten innebär “nej till uranbrytning i vår kommun” ett ja till uranbrytning i Niger. Naturligtvis har jag aldrig hört någon som varit så rakryggad att man sagt det.

Tror politikerna att uranbrytningen i Niger är mer miljövänlig och mindre skadlig för arbetarna än uranbrytning här hemma? Tror politikerna att företagen som bryter uran i Niger är mer högteknologiska än i Sverige och därför kan tillgodose bättre skydd?

Problemet i detta ligger naturligtvis i att kommunpolitikerna inte behöver ta ansvar för var uranet bryts, endast för huruvida det bryts i den egna kommunen. Människorna som drabbas i Niger har ju inte rösträtt i kommunvalet här hemma och kan inte avkräva något ansvar. Frågan som är relevant, om var det är minst skadligt för miljö och människa att bryta uran, ställs aldrig. Det finns krav på miljö och säkerhet när uranet bryts utomlands, det enda rimliga vore att samma krav ska gälla här hemma och den som kan möta kraven bör få tillstånd att bryta uran. Eller är uranbrytning i någon annans bakgård mer ok än i vår egen?

Nuvarande ordning, nuvarande politik och nuvarande debatt är osolidarisk och ett svek mot människor i andra länder.

PS! Finns det någon politisk frysbox för den som är ersättare i en kommunnämnd? Vore bra att veta om jag ska klä mig varmt ;)

1 kommentar:

  1. Självklart ska vi på ett så miljömässigt sätt som möjligt undersöka förutsättningarna för utvinning av uran i Sverige.

    SvaraRadera