2009/12/18

Protektionism fungerar inte!

Idag kom beskedet, Saab ska läggas ner. Jag tror det är viktigt att komma ihåg. Saab kunde inte räddas av staten utan nerläggningen var oundviklig eftersom man inte tjänade pengar på sin verksamhet. Naturligtvis kunde staten pumpat in miljarder i bolaget och låtit Saab överleva nåt år till, men till vilken nytta? Protektionism och statliga miljarder hjälper föga ett bolag som inta genererar varor som kan säljas i tillräckligt hög utsträckning. Konkurrensen bland biltillverkarna var för hård och protektionismen som vi kan vänta oss att många kommer skrika efter nu hade inte hjälpt någon.

Nu är det naturligtvis en väldig massa människor som berörs och som kommer behöva se sig om efter nya arbeten. Ett utmärkt tillfälle att skrota en annan protektionism, nämligen den på arbetsmarknaden. Att ha lagstiftning som skyddar dem som har jobb mot dem som inte har det (eller precis fått jobb) är en protektionism som skadar samhället och nu även dem som kommer ut från Saab in på en cementerad och stelfrusen arbetsmarknad.

Att LO får agera lagstiftare så fort sossarna sitter vid makten har inneburit att den svenska modellen har en alldeles för stark part. Den andra, och enligt den svenska modellen sista, parten som består av arbetsgivarna får se sina verksamheter begränsas och utveckling hindras. Dessutom har vi helt uteslutit en part i den svenska modellen, de arbetssökande. Endast dem som redan är aktiva på arbetsmarknaden finns representerade. 

När det gäller handel vet vi att protektionism leder till minskat välstånd. Det produceras mindre effektivt, försäljningen blir lidande och minskat välstånd är resultatet. Det finns ingen anledning att hävda att protektionism på arbetsmarknaden skulle vara bättre än inom handel. Ska fattiga länder bli rika måste tullmurar rivas och protektionismen upphöra. Ska dem som står utanför arbetsmarknaden få arbete gäller samma sak, hindren måste rivas och protektionismen upphöra. Jag hoppas regeringen tar tillfället i akt nu, inte minst för att underlätta för alla dem som arbetar på Saab.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar