2009/12/23

Julen, en aldelles utmärkt ursäkt

Det har inte blivit så mycket bloggande dem sista dagarna och det lär inte bli mer kommande dagar. Anledningen är såklart julen som närmar sig med stormsteg. Ikväll tjuvstartar firandet med vår lilla minifamilj. Vi passar på att fira ikväll för att slippa släpa mer än nödvändigt på buss och tåg imorgon samtidigt som ett eget firande kan vara rätt mysigt. Imorgon, på den stora dagen, blir det först jullunch följt av Kalle Anka med Veronicas familj i Örebro och sedan bär det av till min käre mor på landet för julaftonskväll och firande med mor, syskon och syskonbarn.

Julen är en riktigt bra anledning att inte blogga. Speciellt när julen är vit förtjänar den vår nästintill odelade uppmärksamhet. Så med detta sagt återstår bara att önska en riktigt GOD JUL!

2009/12/18

Lyckad FI-kampanj

Jag kan inte påstå att jag har särskilt mycket till övers för Feministiskt Initiativ. Dock måste jag säga att denna kampanjen är rätt bra, kul med sånt som sticker ut.

Protektionism fungerar inte!

Idag kom beskedet, Saab ska läggas ner. Jag tror det är viktigt att komma ihåg. Saab kunde inte räddas av staten utan nerläggningen var oundviklig eftersom man inte tjänade pengar på sin verksamhet. Naturligtvis kunde staten pumpat in miljarder i bolaget och låtit Saab överleva nåt år till, men till vilken nytta? Protektionism och statliga miljarder hjälper föga ett bolag som inta genererar varor som kan säljas i tillräckligt hög utsträckning. Konkurrensen bland biltillverkarna var för hård och protektionismen som vi kan vänta oss att många kommer skrika efter nu hade inte hjälpt någon.

Nu är det naturligtvis en väldig massa människor som berörs och som kommer behöva se sig om efter nya arbeten. Ett utmärkt tillfälle att skrota en annan protektionism, nämligen den på arbetsmarknaden. Att ha lagstiftning som skyddar dem som har jobb mot dem som inte har det (eller precis fått jobb) är en protektionism som skadar samhället och nu även dem som kommer ut från Saab in på en cementerad och stelfrusen arbetsmarknad.

Att LO får agera lagstiftare så fort sossarna sitter vid makten har inneburit att den svenska modellen har en alldeles för stark part. Den andra, och enligt den svenska modellen sista, parten som består av arbetsgivarna får se sina verksamheter begränsas och utveckling hindras. Dessutom har vi helt uteslutit en part i den svenska modellen, de arbetssökande. Endast dem som redan är aktiva på arbetsmarknaden finns representerade. 

När det gäller handel vet vi att protektionism leder till minskat välstånd. Det produceras mindre effektivt, försäljningen blir lidande och minskat välstånd är resultatet. Det finns ingen anledning att hävda att protektionism på arbetsmarknaden skulle vara bättre än inom handel. Ska fattiga länder bli rika måste tullmurar rivas och protektionismen upphöra. Ska dem som står utanför arbetsmarknaden få arbete gäller samma sak, hindren måste rivas och protektionismen upphöra. Jag hoppas regeringen tar tillfället i akt nu, inte minst för att underlätta för alla dem som arbetar på Saab.

Fortsätt resan!

Gustav Fridolin har idag en artikel om varför han vill kandidera till riksdagen. Det är naturligtvis alltid bra med färgstarka politiker som kan skapa debatt och ge politiken lite mer liv än det gråa som så ofta präglar diskussionerna. Dock finns det mer än ett skäl till varför Miljöpartiet och Fridolin bör behållas i oppositionsrollen.

Fridolin inleder med att beskriva den fantastiska resa som hans morföräldrar gjort, från fattigdom till välstånd. Jag är övertygad om att det finns fantastiska livsöden i den berättelsen och det allra mest fantastiska är naturligtvis att sådana berättelser finns i varje släkt. Den resa som hela landet Sverige genomfört är imponerande och vi måste se att vi är mitt i en resa, den tar inte slut, vi kan inte stanna up och tro att vi nu är framme.

Fridolin argumenterar mot nerskärningar när ekonomin inte räcker med argument som att arbetslösheten kostar lika mycket, tyvärr så håller det inte även om det säkert kan låta tilltalande för många. Resultatet blir oreda i finanserna och i slutändan lägre välstånd och minskad tillväxt.

Även individualismen får sig en känga, saker ska göras tillsammans. Jag tror på individualismen, jag tror att anledningen att hans morföräldrar kunde göra en sån resa och leva i ett samhälle med föreningar och gemenskap handlade mycket om individualism, att inte allt ansvar inom alla områden hamnade på staten. Människor var vana att fixa och dona och när en fotbollsförening behövdes så startade man en istället för att klaga på kommunen. Staten kan låtsas att man ska fixa allt men ska man genomföra sin verksamhet framgångsrikt måste den begränsas till kärnverksamheterna, många gånger måste vi istället visa tilltro till människor.

Den ekonomiska politiken som Miljöpartiet för, helt i avsaknad av tillväxtmål, riskerar leda åt helt fel håll. Tillväxt och välstånd är grunden för allt vi så gärna vill göra. Vi ska inte inbilla oss att vi kan lösa klimathotet utan slantar och utan tillväxt. Vi ska inte inbilla oss att äldreomsorgen blir bättre med lägre tillväxt, det är ju det vi ser under finanskrisen, ett samhälle utan tillväxt med stora neddragningar.

Ska vi gå miljöpartiets väg med minskad konsumtion och framstegsfientlighet så begränsar vi också möjligheterna för människor i andra länder. Många människor befinner sig idag där våra mor- och farföräldrar gjorde när dem var små. Många människor i många länder vill genomföra samma resa som vi fått göra. För att det ska gå att genomföra måsta vi handla, konsumera och ha tilltro till individualismen. Om vi ska stoppa resan bara för att vi fått det så bra att vi kan klara oss så bör vi också vara medvetna att när vi stoppar vår resa blir vi samtidigt en stoppkloss för alla dem som fortfarande vill resa, dem som inte redan kommit lika långt.

Politiken måste vara framtidsinriktad, värna tillväxt och lyfta fram individualismen, endast då kan vi både bekämpa klimathotet och fattigdomen i världen. Därför kandiderar även jag till riksdagen.

2009/12/11

Mycket (s)nack men ingen politik

Det är den korta sammanfattningen av denna debattartikel som bland andra Mona Sahlin står bakom.

Flosklerna haglar, påhoppen likaså men dem politiska lösningarna lyser med sin frånvaro. Man skriver att Socialdemokraterna för en politik för arbete och Moderaterna för ökade klyftor. Det framgår dock inte hur s-politiken skulle skapa fler jobb. Man vidrör starta-eget bidrag, fastighetsskatt och bostadspolitik, men förslagen är för få och kraftlösa.

Socialdemokraterna går istället till val med en jobbfientlig politik även om man gärna låtsas att det vore tvärtom. Man vill avskaffa rut-avdraget, man vill införa rätt till heltid (vilket i de fall där möjlighet till heltid inte finns för arbetsgivaren kommer innebär arbetslöshet för den anställda) och införa förmögenhetsskatt. Man har dessutom gett indikationer på att man vill stärka LAS ytterligare och angripa bemanningsföretagen.

Faktum är att vi nu, i tidernas värsta lågkonjunktur har samma arbetslöshet som i april 2006 i brinnande högkonjunktur. Det är väl ingen som tror att det hade varit så med Sahlin vid makten?

Jobbfrågan verkar bli lika central som 2006. Med den gången fanns alliansen som pumpade ut bra och effektiva förslag för att skapa fler jobb. Centerpartiet skapade debatt om ungdomsarbetslösheten vilket ingen hade brytt sig om tidigare. Valet vanns och en bättre politik för arbete infördes. Nu försöker Socialdemokraterna härmas men saknar förslagen att göra det med. Resultatet blir väldigt mycket snack men ingen politik. 

2009/12/09

Elkers skrattar med all rätt

Elkers bloggar om John Johansson's inlägg som målar upp moderater som djävulens avkomma. Det är bra att någon säger ifrån. Politiker bör sätta sig in så pass i frågorna att man kan debattera frågan istället för grundlösa påhopp. John Johansson skriver ofta bra, även om jag sällan delar hans åsikter, så vi får hoppas att det blir mer sakligt innehåll i fortsättningen.

Bra Elkers!

Republikansk förening, kan den hållas från socialismen?

Det verkar som en republikansk förening ska komma igång i Örebro. Jag är definitivt för monarkins avskaffande och en sådan förening skulle kunna vara intressant. Dock är jag aningen skeptisk än så länge. Dels så ser jag en uppenbar risk att det kommer bli en stor politisk tyngdpunkt åt vänster i Örebro-föreningen och dels så finns nog en del samband med bernadotte-jubileumet 2010 i Örebro.

Jag är liberal och tycker att just jubileumet är ganska vettigt. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas och om man klarar att hålla socialismen borta från kampen för en repuiblik.

Monarkin i sig får bli ett annat inlägg, det passar sig inte för en halvtidspaus i Champions league.

Grattis, nu blir människor rikare

LO skriver upprört om att inkomstklyftorna ökar. Trotts att även människor med låga inkomster fått det bättre verkar inte glädja LO, att dem rika blir rikare är tydligen ett alldeles för stort problem för att se ljuspunkterna.

Personligen kan jag inte annat än att gratulera alla som blivit rikare! Inkomstskillnader ska inte bekämpas. Dem som har det tufft ekonomiskt gynnas inte av att dem med höga inkomster får det sämre.

Politiken har ett ansvar att se till att alla människor får en dräglig tillvaro och en borgerlig politik gör också, till skillnad från socialdemokraterna, vad den kan för att underlätta för the american dream. Att bli rik på arbete är fantastiskt, till och med bättre än att bli rik via svenska spel!

Arbetslinjen

Det är mycket diskussioner om utförsäkringar just nu. Jag tycker det är rimligt att den som har en sjukdom som gör att man inte klarar av sitt ordinarie jobb ändå får möjligheten att delta på arbetsmarknaden inom ett annat yrke. Det finns en läsvärd debattartikel om detta i aftonbladet. Nog finns det en poäng med att inte förtidspensionera 150 personer om dagen? Världens friskaste land har mest sjukskrivningar.

Ser även glada nyheter i Svenska Dagbladet att arbetslösheten börjar närma sig en vändning. Det är oerhört viktigt! Frågan är väl dock vad som händer om vänstersidan vinner valet, hur påverkas arbetslösheten om skatterna höjs och köpkraften minskar? Hur påverkas arbetslösheten om dem svarta jobben som blivit vita inom hushållsnära tjänster försvinner?

2009/12/08

PIP, antagning och fotboll

Det är tur att man har en bebis här hemma som älskar fjärrkontroller, man kan vara säker på att inga funktioner går oupptäckta. Tack vare Denver vet jag nu om att vi har en picture i picture funktion på digitalboxen, vilket ju är en trevlig funktion att känna till. Roligt också att funktionen bebisen hittar finns på knappen "PIP", ett vanligt ord i lekandet här hemma.

Min kära sambo fick även andra goda nyheter och är nu antagen till vårens studier och ska börja läsa till förskolelärare på distans. Grattis!

Nu ska jag dock se champions league och matchen mellan Man Utd - Wolfsburg.
Glory Glory Man United!

2009/12/06

Bra att Svenskt näringsliv syns och hörs

Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, har tillsammans med Malin Sahlén en vass debattartikel om det aktuella ämnet med LAS och ingångslöner.

Att Svenskt näringsliv syns och hörs i dessa frågor är viktigt och denna artikel är riktigt bra. Risken är annars stor att LO och Socialdemokratin får sätta sin världsbild, och med viss hjälp av moderater, låtsas om att diskrimineringen inte finns.

LAS skapar problem för unga men i förlängningen också för företagen som missar viktig kompetens. Det är viktigt att komma ihåg att Svenskt näringsliv driver på för företagens bästa i första hand. Man anser att gynnar företagens att avskaffa LAS och i skillnad från LO, Socialdemokraterna och Littorin verkar man inte ha något emot att även unga får större möjligheter på arbetsmarknaden.

Bra!

Uran, frågan som alla vägrar svara på!

Centerpartiet är med i en energiuppgörelse som innebär att vi kommer behöva kärnkraft under en lång tid framöver. Jag tycker det är en bra överenskommelse och alternativet, en överenskommelse om att skrota kärnkraften inom en snar framtid, hade bara varit orealistisk (vi har ju försökt förut, så vi vet…).

Med behovet av kärnkraft blir en naturlig följd ett beroende av uran. Uranbrytning är en otrevlig historia som leder till sjukdomar och dödsfall, inte minst när skyddsutrustningen är bristande. Därför har vi i Sverige ett kommunalt veto mot uranbrytning där kommunföreträdare som tycker det vore otrevligt med uranbrytning på ens egen bakgård kan vägra.

I varje kommun där uranbrytning vore en möjlighet tar politikerna tillfället i akt och gör just detta, vägrar. “Vi ska inte ha någon uranbrytning i vår kommun” kan sättas inom citattecken utan att ens berätta vem som sa det, alla säger nämligen så. Det som saknas, det ingen vill prata om, är var uranbrytningen faktiskt ska ske. I realiteten innebär “nej till uranbrytning i vår kommun” ett ja till uranbrytning i Niger. Naturligtvis har jag aldrig hört någon som varit så rakryggad att man sagt det.

Tror politikerna att uranbrytningen i Niger är mer miljövänlig och mindre skadlig för arbetarna än uranbrytning här hemma? Tror politikerna att företagen som bryter uran i Niger är mer högteknologiska än i Sverige och därför kan tillgodose bättre skydd?

Problemet i detta ligger naturligtvis i att kommunpolitikerna inte behöver ta ansvar för var uranet bryts, endast för huruvida det bryts i den egna kommunen. Människorna som drabbas i Niger har ju inte rösträtt i kommunvalet här hemma och kan inte avkräva något ansvar. Frågan som är relevant, om var det är minst skadligt för miljö och människa att bryta uran, ställs aldrig. Det finns krav på miljö och säkerhet när uranet bryts utomlands, det enda rimliga vore att samma krav ska gälla här hemma och den som kan möta kraven bör få tillstånd att bryta uran. Eller är uranbrytning i någon annans bakgård mer ok än i vår egen?

Nuvarande ordning, nuvarande politik och nuvarande debatt är osolidarisk och ett svek mot människor i andra länder.

PS! Finns det någon politisk frysbox för den som är ersättare i en kommunnämnd? Vore bra att veta om jag ska klä mig varmt ;)

2009/12/05

IPRED och fildelningen

Nu har internettrafiken kommit ikapp igen efter IPRED-lagen. Det är omöjligt att veta hur stor del som är olaglig fildelning men att det förekommer i ganska hög utsträckning är ingen vild gissning.

IPRED är en lag som aldrig borde införts och nu när den är införd bör den avskaffas snarast möjligt. Att privata företag får befogenheter som jag är tveksam till att ge staten är helt klart ett problem för rättsäkerheten. Oavsett om man är skyldig eller ej, gammal eller ung, har man inte mycket att sätta emot när den internationella musikindustrin börjar med utpressning. Det är inte så vi ska jobba med upphovsrätt, det är inte en rimlig påföljd av att ladda ner sin favoritartists senaste skiva.

Jag ser gärna att man även ser över hur lagstiftningen ska se ut när det gäller fildelning för privat bruk. Att det ska vara förbjudet för kommersiellt bruk är självklart, men för privatbruk borde det vara lika självklart att det ska vara tillåtet.

Jag har aldrig handlat särskilt mycket vare sig musik eller inte, men visst blev det innan IPRED någon film någon gång ibland. Jag kommer dock varken köpa musik eller film så länge bolagen ska bevaka internettrafiken. Istället spelas det in filmer för fullt från tv här hemma. Att kopiera upphovsrättsskyddat material är ju ok om man gör det via radio eller tv, men inte via nedladdning… någon mer än jag som tror att det i grund och botten beror på dem ledande politikernas teknikkunnande och vanor?

Arbetsförmedlingen kan inte trolla

Riksrevisionen kritiserar jobbgarantin, med all rätt tror jag. Vi ser att även den borgerliga regeringen har väldigt stort förtroende för att alla dessa arbetsmarknadsåtgärder ska leda till jobb. Naturligtvis är det ett mindre förtroende än vad socialdemokraterna hade som kritiserar regeringen för att åtgärderna är för få. Fortfarande förväntar sig regeringen dock magi från arbetsförmedlingen.

Jag tror vi ska ha färre åtgärder men med högre kvalitet. Det ska vara ordentliga åtgärder som höjer kompetensen inom områden där arbetskraft behövs om det ska göra någon nytta. Att lägga miljarder på att arbetslösa ska sätta väckarklockan är en dålig investering oavsett färg på regering.

I grund och botten måste man fortsätta med en liberal politik som är ännu mer företagarvänlig. Lägre skatter och avgifter, mindre byråkrati och mer lönsamt att anställa. Vi behöver även få in mer entreprenörskap, genom att starta företag kan man skapa sitt eget jobb.  Vi behöver se över arbetsmarknadslagstiftning och ingångslöner för att få stopp på diskrimineringen av unga och invandrare.

Vi behöver fler jobb. När det finns jobb att söka kommer arbetssökande självmant ställa klockan, det är värt att gå upp tidigt om det kan ge ett arbete.

skrattet fastnar i halsgropen, men visst är kommunisterna lite roliga

Läste ett inlägg på kommunistpartiets blogg av Astrid Boman. Jag tror det är ett seriöst inlägg men nog är det svårt att hålla sig för skratt. Dessvärre fastnar skrattet lätt i halsgropen.

Rubriken är "Sjukskriv politikerna" i ett inlägg som handlar om försäkringskassan. Skönt att veta i de svenska kommunisternas värld ska oliktänkande sjukskrivas (i alla länder där kommunismen genomförts har oliktänkande drabbats av betydligt värre saker).

Med tanke på kommunismens resultat i demokratiska hänseenden blir även detta citat ganska humoristisk och även skrämmande "Stoppar vi inte bemanningsföretagen, nedmonteringen av a-kassa och sjukförsäkringen går vår demokrati förlorad." Det är alltså manpower som hotar demokratin, inte kommunismen...

En sak har dem i alla fall rätt i "En demokrati är ingen självklarhet. Den måste folket bevaka och slåss för", synd bara att kommunismen varje gång stått på fel sida i den kampen. Blir det kamp, så kommer jag kämpa för bemmaningsföretagen!

2009/12/03

Experimentresultat: Mycket snack men ingen verkstad

Jag hamnade av någon anledning på en socialdemokratisk blogg och läste det vanliga om hur hemsk ungdomsarbetslösheten är. Jag håller med om att ungdomsarbetslösheten är ett stort problem så jag ville veta vad s vill göra åt saken (klaga på alliansen skapar ju i sig inga nya jobb..). Googlade och letade men hittade inga vettiga inlägg. Bryr sig vänsterkartellen och (s) verkligen sig så mycket som man vill ge sken av hur man sänker arbetslösheten eller finns det inget mer bakom allt klagande?

Jag sökte på “hur ska vi sänka ungdomsarbetslösheten?”  för att se hur aktiviteten ser ut mellan blocken.

Resultaten blev följande:

1: perankersjo.blogspot.com/2009/.../sankra-ingangsloner-ett-satt-att.html 
Blogginlägg om ingångslöner av Per Ankersjö(c)

2: www.norrteljetidning.se/nyheter/debatt/id/10714
En debattartikel om hur piratpartiet ska kunna sänka ungdomsarbetslösheten av några muf:are (=m).

3: knuff.se/u/7d4e35
En länk till resutlat 1 från knuff.se

4: http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&doktyp=mot&rm=2009/10&bet=A380&dok_id=GX02A380
Riksdagsmotion om ungdomsarbetslösheten av Patrik Forslund (m)

5: http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/21/borg-svarar-detta-gor-vi-att-minska-ungdomsarbetslosheten
En debattartikel om ungdomsarbetslösheten av Anders Borg (m) och Sven-Otto Littorin (m)

6: http://simonsblogg.se/2009/11/22/losningen-pa-ungdomsarbetslosheten/
Blogginlägg på Simons blogg som berömmer svenskt näringsliv för förslag om bland annat uppluckring av anställningskydd och sänkta ingångslöner. Hittade ingen partitillhörighet.

7: http://intressant.se/i/kimh1/saenkta-ingaangsloener-ett-saett-att-bekaempa-ungdomsarbetsloeshet
Återigen en sida som länkar till resultat 1.

8: http://www.dn.se/opinion/debatt/jobb-ar-viktigare-an-lon-for-nio-av-tio-ungdomar-1.1001503
Debattartikel om sänkta ingångslöner av Maud Olofsson (c).

9: http://www.alliansfrittsverige.nu/2008/07/juli-17-2008-lite-snicksnack-om.html
Ett inlägg på alliansfrittsverige som kritiserar en moderat debattartikel om ungdomsarbetslöshet. Ingen partihörighet med vänsterinriktad.

10: http://www.elevkampanjen.se/2009/11/centern-vill-sanka-lonen-for-unga.html
Kritiskt inlägg mot Centerpartiets förslag om sänkta ingångslöner. Elevkampen tillhör inget parti men är socialistiskt.

UTVÄRDERING:

4 träffar som leder direkt till alliansmedlemmars text som skriver om hur man sänker ungdomsarbetslösheten.
0 träffar som leder till inlägg från S, V eller MP.
2 träffar som leder till kritik av alliansen från socialistiska sidor/organisationer.
0 (vad jag kan se) sidor som visar på politiska förslag för att få ner ungdomsarbetslösheten från vänsterkartellen.

Detta experiment är på intet sätt vetenskapligt men säger ändå en hel del. Hade vänsterkartellen lagt krut i frågan och gjort någonting mer kreativt än att bara klaga hade dem naturligtvis hittats i denna sökning. 0 träffar till partipolitiska vänstersidan säger det mesta…

Ny dator…

Har skaffat mig en ny dator. Det blev en Samsung n140, en lite mindre variant än tidigare och naturligtvis en aning modernare. Detta är även första inlägget som skrivs med Windows live writer, i och med att du läser detta gick det tydligen bra att publicera också.

I och med den nya datorn har mycket av dagen gått till att installera och fixa. Jag måste säga att allt förinstallerat skräp är oerhört störande, utan att ha installerat någonting på egen hand var det 15 ikoner på skrivbordet.'

Då då var det dags att försöka publicera, i skrivande stund finns vissa tvivel över hur det ska gå….

2009/12/02

Kyligt väder

Idag är det riktigt kyligt ute. Trevligt att det i alla fall börjar bli lite förutsättningar för vintern. Än så länge finns det dock inget vitt täcke på marken. Vi får väl hoppas att vädret sparar snön så det kommer massor till i jul istälet.

Idag är en sån där dag mellan kurser, så begränsade möjligheter till studier även om det alltid finns lite att pyssla med.

Var inne och kollade lite statistik och noterar att både General Motors Europa och Scania sökt på spyker cars på google och på så sätt kommit till min blogg. Verkar vara fler än jag som tycker det företaget är intressant.

(s)-medlem: S föreslår avskaffade jobb

Att socialdemokraterna på en så kallad jobbkongress väljer att ta bort avdraget för hushållsnära tjänster är en given sak att kritisera, det leder till att många vita jobb försvinner.

Vad är det för skillnad, enligt Socialdemokraterna, på avdrag för historiskt sett kvinnodominerade yrken och avdrag för historiskt sett mansdominerade yrken?
Är det så att socialdemokraterna fortfarande sitter fast i träsket där traditionellt kvinnoarbete nedvärderas?

Folk som arbetar med att hjälpa till med hushållssysslor kallas, medvetet nedsättande, för pigor. Jag undrar just varför man inte, för att nedvärdera, kallar hantverkare som hjälper folk att renovera för drängar...

Det är dock bra att det finns socialdemokrater som ser problemen med den egna politiken. En av dem har en välformulerad debattartikel i Aftonbladet idag.

2009/12/01

Saab till Spyker Cars?

Inom ett par timmar borde GM vara klara med styrelsemöte och någon typ av information om Saabs framtid komma ut i media. I Detroit News skriver man om en för mig okänd intressent till att köpa Saab, nämligen holländska Spyker Cars.
Hittade deras hemsida och bilarna ser ju klart trevliga ut...