2010/11/10

Kött hela veckan

Miljöpartiet har lagt förslag om vegetarisk måndag i kommunen. All verksamhet utom äldrevården skulle då endast servera vegetarisk mat på måndagar. Att köttproduktion i många fall bidrar till klimatutsläpp vet vi om och likaså innebär det givetvis den otrevliga upplevelsen att bli slaktad för djuret, det hör ju liksom till. För en del djur är säkerligen livet i fångenskap mer eller mindre en plåga det också.

Jag anser dock inte att en vegetarisk måndag är en bra idé. Människor bör få välja själva och vill man äta vegetariskt så tycker jag det är bra om den kommunala verksamheten kan erbjuda ett sådant alternativ. Att däremot införa en dag där köttet tas bort helt är inte en bra lösning. Klimatproblemen kommer vi åt genom tekniklösningar och att aldrig tumma på grundtanken om att man ska betala för sina utsläpp. För djurens skull finns det djurskyddslagar som bör ge den livsstandard som anses vara rimlig att upprätthålla.

Jag kan se att det kan anses finnas vissa moraliska aspekter kring att äta kött. Att döda ett djur för föda, speciellt som vi ju faktiskt klarar oss bra på icke animalisk föda om vi så önskar. Dock ser jag inte det som något konstigt att äta djur och det hör på något sätt till mänskligheten. Samma tankesätt gäller ju faktiskt djur, ett djur som upplevs som farligt avlivas men vi avlivar inte alla rovdjur bara för att dem äter andra djur. Att äta djur anses i samhället vara acceptabelt och jag tycker den värderingen är rimlig. Därför är det också rimligt att både animaliska och vegetariska alternativ serveras för den som så önskar i den kommunala verksamheten, oavsett veckodag.

2 kommentarer:

  1. Du tycker alltså det är okej att kommunen reglerar vad man serverar så att normen är att äta kött varje dag, men att det är fel att man ska reglera så att det är vegetariskt?

    Ibland blir det så otroligt uppenbart att liberaler bara tycker det är viktigt med frihet när det gynnar dem själva..

    SvaraRadera
  2. Nej, jag förespråkar inte någon reglering att det absolut måste serveras kött varje dag. Inbillar mig att det till exempel kan hända att en vegetarisk soppa serveras, kanske ihop med pannkakor, som en ordinarie maträtt även utan reglering.

    Jag deltar inte i någon verksamhet där jag tar del av den kommunala maten så jag har inget att vinna.

    SvaraRadera