2011/01/19

Hjälpa frugan med tvätten?

Lite då och då hör man gubbar/män säga att dem ska hjälpa till med hushållsarbeten, "hem och hjälpa frugan med tvätten"-kommentarer som förekommer såväl på film som i verkliga livet. Inget konstigt med kan tyckas, personligen tycker jag dock det är väldigt konstigt. Eller vad sägs om en kvinna som säger "ska hem och hjälpa gubben med tvätten"? Hur ofta hör vi det?

Rimligtvis så kan barn hjälpa till med tvätten hemma, det är inte barnet som har huvudansvaret för uppgiften och om då barnet deltar i arbetet kan det anses som hjälp. Om gubben tvättar då? Är det verkligen att hjälpa till? Ja kanske, men enbart om man utgår ifrån att tvätt är kvinnans ansvar och att gubben har samma ställning i hemmet som ett barn. I ärlighetens namn hjälper mannen inte kvinnan särledes mycket genom att tvätta sin egna illaluktande och svettiga t-shirt. Det kan finnas undantag där mannen jobbar extremt mycket mer än kvinnan och att kvinnan då tar större del av ansvaret hemma. Samma situation borde dock rimligtvis lika gärna kunna ske åt andra hållet men ändå så hör vi aldrig om kvinnor som hjälper till där hemma... När en kvinna som jobbar mycket även tvättar handlar det inte om att hjälpa till utan om att göra sina uppgifter.

Nej, barn hjälper till med tvätten, inte män. Så ni som tycker att ni hjälper frugan med hushållsarbetet: inse att ni är vuxna, väx upp och ta ert ansvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar