2011/01/25

Apor i skolan?

Det är klart att det ibland finns tillfällen där man mer än gärna skulle vilja påstå att journalister är apor. Dock väljer man att avstå. Det är ju nämligen ganska enkelt att inse att generaliseringar av den typen inte är särskilt träffsäkra. Dessutom bör man, om man tänker efter lite, ha något mer intellektuell kritik att komma med om en journalist skriver något galet.

Nu har aftonbladets krönikör Malin Wollin skrivit en krönika där hon påstår att lärare inte kliver in i klassrum utan apburar. Underförstått är således barnen inte längre mänskliga elever utan apor. Det är nästintill berömvärt att faktiskt lyckas få något så vansinnigt dumt publicerat i den största kvällstidningen. Hur tänkte hon? Eller låt mig omformulera frågan: Varför tänkte hon inte?

Det känns lockande att skriva att det nog snarare är Jan Helin som arbetar i en apbur, men låt oss inte generalisera på det sättet. Låt oss istället konstatera att den vanliga högstadieapan, eller jag menar eleven, sannolikt kan skriva en artikel med bättre slutledningsförmåga än den Malin Wollin fått publicerad.

2011/01/19

Kalla saker vid dess rätta namn

Sverigedemokraterna har varit väldigt skickliga på att framställa sig som ett rumsrent parti. Bakom det ligger både smarta strategier och en partiledare som stundtals framstår som rena svärmorsdrömmen. En av strategierna har varit att göra sig själva till martyrer, "oj vad det är synd om oss som inte får vara med och blir utestängda av etablissemanget"-strategin har använts flitigt.

Ett resultat av deras strategi kan ha blivit att övriga partier överansträngt sig för att inte ge martyrmöjligheten till SD. Av rädsla för att partiet ska kunna tycka synd om sig själva till följd av tuffa angrepp och anklagelser har vi helt enkelt avstått för att kalla SD för till exempel rasistiskt. Istället har beskrivningar om den invandrarfientliga politiken omformulerats till stängda gränser och liknande något mjukare formuleringar. Resultatet kan tyvärr ha blivit att SD visserligen saknar möjligheter till martyrskap men däremot i stora kretsar accepterats som rumsrena.

Jag kan inte låta bli att ifrågasätta strategin. Vi kan inte låta bli att kalla saker vid deras rätta namn för att vi inte vill ge möjligheten till martyrskap. Att påstå att människors etnicitet avgör samhällets möjligheter är rasistiskt, det bör det inte råda några tvivel om. Är det då läge att börja använda ordet rasism igen? Om ärligheten leder till att SD blir martyrer istället för rumsrena så är knappast någon större skada skedd.

Viktigt är att inte förutsätta att alla väljare, eller ens medlemmar, i Sverigedemokraterna är rasister. Dem flesta av väljarna och en betydande del av medlemmarna har säkerligen baserat sitt ställningstagande på den mediebild som SD försökt skapa med Åkesson i spetsen. Sverigedemokraterna som parti visar i sina ideologiska texter tydligt rasistiska värderingar men det är inte alla sympatisörer som lusläser den typen av dokument, vare sig i SD eller andra partier. Detta bör dock inte hindra oss från att vara ärliga med att Sverigedemokraterna som parti ändå är rasistiskt.

Hjälpa frugan med tvätten?

Lite då och då hör man gubbar/män säga att dem ska hjälpa till med hushållsarbeten, "hem och hjälpa frugan med tvätten"-kommentarer som förekommer såväl på film som i verkliga livet. Inget konstigt med kan tyckas, personligen tycker jag dock det är väldigt konstigt. Eller vad sägs om en kvinna som säger "ska hem och hjälpa gubben med tvätten"? Hur ofta hör vi det?

Rimligtvis så kan barn hjälpa till med tvätten hemma, det är inte barnet som har huvudansvaret för uppgiften och om då barnet deltar i arbetet kan det anses som hjälp. Om gubben tvättar då? Är det verkligen att hjälpa till? Ja kanske, men enbart om man utgår ifrån att tvätt är kvinnans ansvar och att gubben har samma ställning i hemmet som ett barn. I ärlighetens namn hjälper mannen inte kvinnan särledes mycket genom att tvätta sin egna illaluktande och svettiga t-shirt. Det kan finnas undantag där mannen jobbar extremt mycket mer än kvinnan och att kvinnan då tar större del av ansvaret hemma. Samma situation borde dock rimligtvis lika gärna kunna ske åt andra hållet men ändå så hör vi aldrig om kvinnor som hjälper till där hemma... När en kvinna som jobbar mycket även tvättar handlar det inte om att hjälpa till utan om att göra sina uppgifter.

Nej, barn hjälper till med tvätten, inte män. Så ni som tycker att ni hjälper frugan med hushållsarbetet: inse att ni är vuxna, väx upp och ta ert ansvar!

2011/01/17

Grattis till en av dem största genom tiderna

Ryan Giggs spelade sin 600 match i premier league igår. Gamlingen verkar dessutom kommit in i en grym formtopp och har de senaste matcherna dribblat på ett sätt som jag inte sett från honom på länge. Antagligen har Giggs under sin långa karriär aldrig varit absolut bäst i världen på fotboll. Däremot har han varit i absolut världsklass under två decennier. När speeden har minskat har spelförståelsen och det taktiska användandet ökat. En typ av briljans har bytt mot en annan (igår verkade han dock lika snabb som han var för 10 år sedan). Det skulle inte förvåna mig om det blir ytterliggare en säsong i United.

Ryan Giggs är utan tvekan en av dem största genom tiderna!


2011/01/13

Jämställdhetspolitik?? Va??

Jag kan inte påstå att jämställdhet är något område som jag vanligtvis nämner bland frågorna jag helst debatterar även om jag tycker det är oerhört viktigt. Dock när jag tänker tillbaka så inser jag att det helt klart är ett vanligt förekommande ämne bland sakfrågor som gör mig engagerad.

Jaja, nu finns det i alla fall anledning till ytterliggare ett inlägg i jämställdhetens tecken. När damlandslaget spelar mästerskap i handboll förpassas dem till sidokanaler och det krävs mirakelmatcher och medaljhopp för att dem ska få plats på någon stor kanal med anständiga tittarsiffror. När det nu är herrarnas tur att spela mästerskap så blir det primetime på tv4 direkt trotts att den inledande matchen mot Chile knappast lär bli så mycket match... Hur tänkte dem nu?

Ska helt klar bli intressant att se om det finns någon i herrlandslaget som lyckas beröra svenska folket så som Torstensson gjorde i damlandslaget. Just kvällens tillställning väljer jag dock att avstå ifrån till förmån för lite gammalt hederligt krigande på tv-spelet.

Överklagan av betyg är mer liberalt än Folkpartiet

Jan Björklund säger nej till elevernas rätt till att överklaga betyg. Han uppskattar att det skulle kosta 250 miljoner att genomföra och tycker det är för dyrt och krångligt. Tänka sig att den mannen leder ett parti med ordet "liberalerna" i partinamnet. Det Björklund gör, och det är inget nytt, är att sätta staten före individen. Istället för att reflektera över individens rätt funderar han över system och byråkrati.

Att utgå från människan är centralt i liberalismen. Det är individens rättigheter som ligger i centrum. Statens uppgift är att underlätta för individen och se till så att ingen berövas sina rättigheter till skillnad från socialismen där människorna är kugghjul som är till för att få det statliga maskineriet att fungera. Folkpartiet har gått från att vara socialliberala till att vara batongliberaler och nu tycks det övergå i någon form av socialistiskt osanda batongbyråkrati.

Nej, nu måste "liberalerna" värna människan och individens rättigheter. Om inte så sker tycker jag detta är en fråga där riksdagsmajoriteten inklusive C och KD ska köra över utbildningsdepartementet. På sikt måste dock folkpartiet återgå till liberalismen om vi ska kunna fortsätta förbättra Sverige.

2011/01/12

Sprit, korta kjolar och sex?

Många gånger har jag hamnat i diskussioner kring problematiken när rättsväsendet friar från våldtäktsmisstankar för att den utsatta varit alkoholpåverkad eller haft utmanande klädsel. Jag tror att alla är överens om att även en full tjej i kort kjol har rätt att bestämma över sin egen kropp och neka sex. Min känsla är dock, helt utan saklig bakgrund, att det har blivit bättre och att sprit och korta kjolar inte längre fungerar lika väl som försvar för våldtäkt.

Nu verkar det istället ha vänt åt andra hållet. Läs gärna Magnus Andersson och Ring Broman i ämnet. Magnus Hedman som dömdes till sexköp borde, enligt hovrätten, förstått eller åtminstone misstänkt att tjejen var prostituerad eftersom dem drack champagne, hon hade smink och talade engelska med kraftig brytning...

Så dessa krav gäller vid raggning: Om tjejen dricker sprit, talar engelska med brytning och kanske använder smink eller har utmanande klädsel så ska man utgå ifrån att det handlar om prostitution. Är det inte ganska många som stämmer in på denna beskrivning en vanlig krogkväll? Dem måste känna sig rätt förolämpade av hovrätten...

2011/01/06

Kompetens istället för kvotering!

På jämställd.se skriver Anna Sandström om ojämlikheten i våra bolagsstyrelser. Hon tar även upp det viktiga med könsfördelningen i valberedningarna, som är ännu mer mansdominerade än styrelserna. Det enkla och socialistiska sättet att lösa problem är att låta staten lagstifta, i det här fallet kunde kvotering a la Schyman fixa siffrorna. Dock löser inte det problemet med ojämställdhet.

Vi ska inte välja in kvinnor i styrelser för att de är kvinnor utanför att de är kompetenta. Problemet idag är inte att vi kvoterar för lite som det ofta sägs utan problemet är att vi kvoterar för mycket. Utan att lagstifta om det har vi fått ett samhälle där män kvoteras in, där penisen ofta är viktigare än hjärnan. Gubbar i valberedningar som väljer gubbar till styrelser, det låter kanske som en klyscha men statistiken visar att det är så det ser ut. Om vi istället låter kompetensen styra så blir styrelserna mer kompetenta och mindre gubbiga. Det vore bra både för bolagen, jämställdheten och för Sverige.

Det viktigaste som tas upp i inlägget är ändå att det inte är lagstiftarna som löser problemet. Ska vi få ett jämställt samhälle så måste vi alla vara en del av lösningen. Om var och en tar sitt ansvar att se till kompetensen så kommer könstillhörighet inte längre vara det som avgör vilka som får plats i styrelser och andra viktiga positioner. I förlängningen lär det också innebära att traditionella kvinnoyrken får en bättre lönebildning. Ingen kan väl påstå att kvinnor i offentlig sektor, som i många fall har akademisk utbildning, får lön som motsvarar deras kompetens?

2011/01/03

Låt mina kalorier vara!

Att förslaget från Stefan Hanna om en skatt på överviktiga skapat debatt är väl rätt så givet, likaså att dem flesta är väldigt negativa till förslaget. Dock tycks det vara så att när ett så riktigt dåligt förslag kommer så flyttas gränsen en aning åt det dåliga hållet. En riktigt dålig idé tycks få den mindre dåliga idén att se bra ut. Nu ploppar det nämligen upp förslag om kaloriskatter både här och där. Jag upplever inte att det tidigare funnits något särskilt stort stöd för att börja straffbeskatta onyttiga matvaror tidigare inom liberala kretsar och jag hoppas inte att det förändras. En debatt om en illa genomtänkt skatt på överviktiga får inte skapa acceptans för en överförmyndarskatt så som kaloriskatten. En vuxen människa måste baske mig ta ansvar för sitt eget kalori-intag, blir man sedan sjuk av ett överflödigt intag så ska man givetvis få vård utan att behöva skatta extra för det...


Magnus Andersson skrev ett till stora delar bra svar på Hannas inlägg även om jag inte instämmer i fördelarna med ökad egenfinansiering i vården.

Nu ska jag ta mig en mazarin och fundera på vad den mazarinen får för konsekvenser för statskassan.