2009/11/19

det är namnet som är problemet, inte valfriheten

Nu har det blivit debatt om kvotering av föräldraförsäkringen. Solveig Sander har en artikel om detta i aftonbladet och får både stöd och mothugg.

Argument om att föräldraförsäkringen skulle vara en individuell försäkring tycker jag är en aning missriktade och jag ser ingen anledning varför staten ska ge någon typ av förmån till föräldrar. Men naturligtvis är föräldraförsäkringen inte en förmån för föräldrar även om namnet kan ge det intrycket:

Föräldraförsäkringen är inte för föräldrarnas skull utan en praktisk lösning för barnets bästa som är beroende av konstant tillsyn den första tiden. Av den anledningen tycker jag att det är rimligt med en offentligt finansierad försäkring men också givet att det är finansieringen som är det enda som staten ska lägga sig i. Hur den används, om den ena föräldern tar ut hela, om man delar lika eller låter någon annan närstående ta ut dessa föräldradagar är ett beslut som bör fattas av vårdnadshavare eftersom det är dem som vet barnets bästa.

Varken Mona Sahlin, Jan Björklund eller för den delen Johan Pettersson kommer någonsin ha lika bra koll på vad som är bäst för varje enskilt barn som vårdnadshavarna och det är säkerligen olika lösningar som passar bäst i olika familjer. Vad som är bäst i varje enskilt fall måste vi lita på att vårdnadshavarna kan besluta.

Grundproblemet i kvoteringsargumentationen ligger i att kvoterad föräldraförsäkring inte föreslås för barnens skull utan för jämställdheten. Kampen för jämställdhet är otroligt viktig men jag kommer aldrig acceptera att barnen ska användas som slagträ i någon kamp. Ojämställdheten i samhället är inte barnens ansvar, inte barnens fel och det är inte barnens bästa som ska offras.

Det är naturligtvis fel att döpa en försäkring för barnen till föräldraförsäkring och om någon föreslår att den döps om stöttar jag det mer än gärna. Som liberal står jag dock fast vid att staten gör bäst i att hålla sig borta från beslut om familjers vardagspussel och att ett missvisande namn aldrig kan göra kvotering liberalt.

2 kommentarer:

  1. Fast vore det en praktisk lösning vore det väl mycket bättre om man slapp statliga byråkrater och politiker som håller på och lallar för att få välbetalda småbarnsföräldrar ur medelklassen att rösta på det parti som för tillfället bjuder mest pengar till de redan förmögna?

    SvaraRadera
  2. Det är viktigt att ha en offentlig finansierad försäkring. At försäkringskassan helt saknar servicekänsla och är oerhört irriterande att ha att göra med kan jag dock intyga och det skulle underlätta för familjerna om man kunde ordna den delen på annat sätt.

    SvaraRadera