2009/11/30

Julskinka är mat

Djurens rätt skriver på brännpunkt om den senaste tidens uppståndelse kring vanskötsel av grisar. Dem skriver att jordbruksminister Eskil Erlandsson(c) måste börja propagera för vegetarisk kost och att djur inte är mat.

Naturligtvis är det väldigt viktigt att vi tar hand om djuren. Jag kommer inte sluta äta kött, jag älskar både julskina och en rejäla biffar, på grund av dessa uppgifter som vi får räkna med är undantag i svensk köttproduktion. Däremot hopas jag att man ser över hur man kan stärka kontrollerna för att förhindra at djuren behandlas på ett ovärdigt sätt och hitta dem som missköter sig. Skulle jordbruksministern börja lägga sig i vad människor väljer at servera på matbordet så är politik inte längre politik, bara ren klåfingrighet.

Köttbullar, skinka, prinskorv och mycket annat som hör till den kommande högtiden är givetvis mat, det behöver vi väl inte ens diskutera?

2 kommentarer:

  1. Vad du äter berör djuret du äter, det berör klimatet runt omkring oss och det berör andra människor som påverkas av klimatet. Så vad man väljer att servera på matbordet är i högsta grad politiskt, utifrån att så mycket annat du gör som påverkar andra är föremål för politiska beslut.

    SvaraRadera
  2. Att djurhållningen påverkar klimatet gör inte att det inte är mat.

    Givetvis ska politiken inte ignorera köttproduktionen. Det vore välkommet att beskatta miljö/klimatfarliga utsläpp inom alla områden (allra helst på global nivå), så även till exempel metan och lustgas utsläpp vid köttproduktion.

    Det är dock inte politikers roll att propagera för vad jag ska äta! Politikens roll måste vara att hantera hur vi minskar det skadliga, dvs utsläppen samt se till så vi har bra lagstiftning (och kontroll) kring djurhållning.

    SvaraRadera