2009/11/25

Snabbgranskning av Ung Vänster

Ung vänster kampanjar mot högerregeringen och skriver om arbetsmarknad och ungdomsarbetslöshet här. Det känns som det är ett antal påståenden att granska...

1. Dem påstår att moderaterna vill sänka lönerna för ungdomar.
- Vad jag vet säger moderaterna nej till detta. Däremot vill Centerpartiet se sänkte ingångslöner eftersom det behövs för sänkt ungdomsarbetslöshet. Förhoppningsvis kan påståendet bli sanning på sikt.

2. Moderaterna vill att det ska vara enkelt att sparka ungdomar.
- lAS innebär att den som är sist anställd får gå först, ofta är det unga som får lida för detta. Dem som försvarar LAS allra hårdast är vänstersidan, men visst, moderaterna gör det också. Påståendet kan påstås vara sant men det stämmer även på ung vänster.

3. När man blir arbetslös ska man få mindre ersättning för att man är ung.
-Ja det är så a-kassan fungerar. Jag vill avskaffa inkomstrelaterade ersättningar från staten, stödjer ung vänster detta?

4. "Moderaterna påstår att vi är lata".
-Jag vet inte vilka som är "vi" i detta fall men jag har inte hört moderaterna påstå det om ungdomar (inte heller om ung vänster).

5. Det blir inte fler jobb för att man försämrar för ungdomar.
-Jag antar att man syftar till lägre ingångslöner och uppluckringar av LAS. Arbetsgivarna påstår att detta leder till fler jobb och dem får väl anses ha högre trovärdighet än Ung Vänster i denna fråga. Om ung vänster sedan ser det som en försämring att gå från arbetslöshet till jobb är det kanske ändå dags att kalla dem för lata...

6. Moderaterna ger pengar till dem redan rika.
-Va? Menar dem barnbidrag som går till alla, även dem rika? (jag vill avskaffa även detta, undrar om dem kryssar mig i valet 2010...). Jag anser påståendet vara falskt men misstänker att amerikanska aktieägare i GM (inte direkt fattiga) hade fått ett antal miljarder om vänstersidan styrt.

7. Arbetslösheten (ungdomsarbetslösheten i synnerhet) är ett resultat av sänkta skatter, ung vänster vill att man fixar jobb att söka istället.
-Ja, vill man att staten ska erbjuda jobb till alla är man definitivt inte någon potentiell borgerglig väljare men är kommunism verkligen lösningen på den globala finanskrisen?

8. Alla borde ha rätt till ett bra jobb, även ungdomar.
-Vem ska straffas om någon förnekas denna rättighet? vad ska straffet vara? Jobb är viktigt men inte någon rättighet. Återigen, kommunism gör ingen glad.

9. Moderaterna ger bort pengar till stora företag...
-Jag får en bild i huvudet av GM-chefer som sjunger hyllningssånger till en svensk socialistregering som precis givit dem ett antal miljarder, vilken tur att det inte finns någon socialistregering i Sverige.

10. Moderaterna pratar om att ungdomar inte gillar att ha fasta jobb.
-Ung vänster har uppenbarligen lyssnat betydligt mer än jag på moderater, någon mer som har hört detta?

11. Ingen gillar att jobba på en timanställning.
-Hur vet Ung Vänster detta? Har dem frågat alla? Jag skulle kunna tänka mig en timanställning om det är ett intressant jobb, har ni något att erbjuda?

Sammanfattningsvis så kan jag väl inte påstå att jag är så imponerad. Tuffa ord, vänsterpopulistiska meningar och många kritiska påståenden mot borgerligheten men substansen i påståendena och politiken verkar närma sig noll. Ung Vänster verkar bestå av unga människor som för en gammal (och sedan länge uträknad) politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar